Az EU 2 hetet adott Nagy-Britanniának, hogy elfogadható javaslattal álljon elő 1

A briteknek két hete van arra, hogy engedményeket tegyenek az eddigi tárgyalási témákban, ha valóban el akarja kezdeni a kereskedelmi megbeszélést az év vége előtt – mondta az Unió fő tárgyalója.

Az EU 2 hetet adott Nagy-Britanniának, hogy elfogadható javaslattal álljon elő 3

Michel Barnier nyilatkozta azt az újságíróknak Brüsszelben, hogy megint tolódhatnak a tárgyalások, amennyiben Britannia nem tesz lépéseket a közeljövőben. A további késedelem azt jelentené, hogy nem lesz „elegendő haladás” ahhoz, hogy tovább tudjanak lépni a tárgyalások következő szakaszába.

Amennyiben megint nem tudják teljesíteni a mérföldkövet – ahogyan az már megtörtént októberben is – az komolyan veszélybe sodorhatja a brit kormány tervezett ütemtervét, és jelentősen megemelheti az esélyét annak, hogy nem születik semmiféle megállapodás. A tovább lépésre legközelebb 2018 márciusában lesz ezután lehetőség, ami után már nagyon kevés idő maradna arra a rengeteg témára, ami még hátravan.

„Az eddig tárgyalt három témáról reális, teljeskörű, és igaz képet kell az Európai Tanács és a Parlament elé vinnem. Ha ez nem sikerül, akkor kénytelenek leszünk folytatni, és az jelentősen visszaveti a további témák megbeszélését” – mondta Barnier. „Ebbe beletartozik az átállás átmenete is, hiszen az már 2019. március 30-án megkezdődne, valamint a jövőbeli kapcsolat és a hosszútávú partnerség is az Unió és az Egyesült Királyság között.” Amikor pedig azt kérdezték tőle, hogy ezek szerint a brit kormánynak még két hete van arra, hogy valamiféle haladást mutassanak fel, ezt válaszolta: „A válaszom igen.”

A most csütörtöki és pénteki tárgyalásokon nem volt jelentősebb haladás, és Barnier figyelmeztette a publikumot, hogy ahogy most állnak a dolgok, egyelőre ne számítsanak bejelentésekre és döntésekre – egyedül néhány kisebb dolgokban tudnak megállapodni a az uniós állampolgárok jogaira vonatkozóan. David Davis, a britek tárgyalója ezzel szemben bizakodóbban azt nyilatkozta, hogy „ebben a két napban sikerült konszolidálni a korábbi haladást, és felvázolták, hogy mint politikailag, mint technikailag milyen területeket kell még érinteniük.”

„Most a politikai párbeszédben kell haladnunk, ez fog előre vinni. Tovább kell haladnunk afelé, hogy a jövőbeli partnerségünkről beszéljünk” – mondta Davis. Amikor őt kérdezték arról, van-e esély tartani a decemberi határidőt, ezt válaszolta: „A december az elegendő haladáson múlik, az pedig a Tanács koncepciója, így rajtuk múlik, hogy elfogadják-e majd az állapotokat.”

Abban mindkét fél egyetértett, hogy volt haladás az uniós állampolgárok jogainak ügyében, de Barnier szerint még mindig van miről beszélni a családok, a szociális juttatások, és az Európai Igazságügyi Bíróság kapcsán. Észak-Írország kapcsán pedig határozottan elutasította azt, amit a hírek szerint a britek javasolni akarnak – hogy húzzanak fel egy vámhatárt a Észak-Írország és a Nagy-Britannia határán. „Képtelenség, hogy belső határ legyen az Egyesült Királyság területén.” A „válási számla” ügyében is nagyon kevés előrehaladás történt. „Pedig ez abszolút létfontosságú ahhoz, hogy decemberig megtegyük a kellő előrelépést” – mondta Barnier.

A tárgyalások a héten csak két napig tartottak, csütörtökön és pénteken, szemben az eddigi négynapos periódusokkal. És annak ellenére, hogy a határidő ilyen vészesen közeleg, még nincs kitűzve a következő kör időpontja.    Forrás Hirdetőknek: info@hungliaonline.com

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után