Börtönre ítélték azt a magyar származású csalót, aki két magyar férfit csalt Leicesterbe munka ígéretével, de végül bezárta őket, és lényegében rabszolgamunkára kényszerítette őket.

Kolompár Kázmér úgy csalta az Egyesült Királyságba a két társát, hogy azt ígérte nekik, akár négyszer annyit is kereshetnek itt kétkezi munkával – festéssel, házépítéssel -, mint otthon. Ehelyett azonban végül egy lepukkant, szűkös szállásra vitte őket, alig adott nekik enni, és nem fizette ki a munkájukat – ha pedig a bérüket kérték, megverte őket.

Kolompár különböző helyekre vitte őket, hogy másoknak dolgozzanak, akik azonban nem tudták, hogy a kifizetett pénz nem a munkásokhoz, hanem a csalóhoz fog vándorolni. Az egyik áldozatnak végül úgy sikerült elszöknie, hogy némi pénzt kért az aktuális munkáltatójától, de az összeget ezután arra használta, hogy buszra szálljon és elmeneküljön. Ezután segített a társának is kiszabadulni, és elmentek a rendőrségre feljelenteni fogvatartójukat. Kolompárt nem sokkal ezután le is tartóztatta a rendőrség.

A tegnapi tárgyaláson végül 5 év 8 hónap szabadságvesztésre ítélték. Kolompár a kihallgatások során elismerte, hogy rabszolgaként tartotta az embereket, és munkára kényszerítette őket.

Mindkét áldozata korábban Magyarországon élt – ahogyan Kolompár is -, de Angliába jöttek, mikor ígéretes munkalehetőséget kínáltak nekik. A csaló ajánlata szállásról és rendszeres fizetésről szólt. Az egyikőjük egyébként már néhány éve Sheffield környékén lakott, de mikor felajánlották neki az „előnyös lehetőséget” Leicesterben, úgy döntött, odaköltözik.

„Ezután elég gyorsan megváltozott az élete. Egész nap dolgoznia kellett, de a fizetését nem kapta meg sose. Ha pedig megpróbálta visszautasítani a munkát, megverték, és nem engedték ki a házból” – mondta a rendőrség szóvivője.

A második férfi még Magyarországon élt, mikor Kolompár megkereste, és azt mondta, nála akár négyszer annyit kereshet, mint otthon. „Az elején itt is úgy tűnt, hogy minden rendben van, aztán ugyanúgy megváltoztak a dolgok. Dolgoztatták, nem kapott pénzt, és ételből is csak nagyon keveset.”

„A két férfit munkára kényszerítetted bármiféle fizetés nélkül, erőszakkal fenyegetve, kevés vízzel és élelemmel. Néha az is elvártad, hogy cigit vegyenek neked, miközben már régóta nem kaptak semmi fizetést” – sorolta a bírónő Kolompárnak. „Az egyik áldozat vissza se mert repülni a tárgyalásra. Azt mondta, rosszabbul bántál velük, mint az állatokkal. A kihallgatásokon semmi megbánást nem mutattál, és biztosak vagyunk benne, hogy újra megtennéd.”

„A mai ítélet remélhetőleg segít majd az áldozatoknak továbblépni, és túltenni magukat ezen a néhány hónapon” – mondta a tárgyalás után a modernkori rabszolgaságra szakosodott detektív Jo Turnbull. „Az ilyen esetek ügyében nagyon nehéz a nyomozás. Az áldozatok mindig traumatizált állapotban vannak attól, amiket átéltek. Sose gondolták volna, hogy valaha ilyen körülmények között fognak élni, hogy munkára kényszerítik őket fizetség nélkül.”

„A modern rabszolgaságra vonatkozó törvények csak két éve léteznek, és a mi kerületünkben ez az első ügy ezzel kapcsolatban. Akik ilyeneket követnek el, az emberek sebezhetőségére alapoznak, olyanokat ajánlanak nekik, amiről csak álmodni tudnak. Aztán a valóság merőben más, és az áldozatok hoppon maradnak. Továbbra is folyamatosan dolgozni fogunk azon, hogy az ilyen eseteket feltárhassuk, így kérünk mindenkit, hogy aki bármilyen gyanúval él ezzel kapcsolatban – szomszédairól, barátairól -, jelezze nekünk.”   Forrás Hirdetőknek: info@hungliaonline.com