Világszerte a hétvégi ivászatok legközkedveltebb étele – azonban hamarosan száműzhetik a szombat éjszakáinkból a kebabot.

kebab

Az Európai Unió előterjesztett egy törvényjavaslatot a betiltásukra a nagy foszfátmennyiség miatt, amit a gyorskaja tartalmaz. A Törökországból származó étel szív- és érrendszeri betegségekhez való köze az Unió szerint túl veszélyes ahhoz, hogy figyelmen kívül hagyják.

A döner tulajdonosok azonban nem hagyják annyiban a dolgot, különösen Németországban nem – szerintük az adalékanyag szükséges ahhoz, hogy a hús szaftos és ízletes maradjon miközben szállítják és megsütik őket. Emellett szerintük „döner diszkrimináció” zajlik, ugyanis több olyan kolbászfélét, amely szintén tartalmaz foszfátot, nem tiltanának be. „Csak kárt akarnak okozni a török üzleteknek” – mondja Baris Donmez, egy berlini kebab bisztró tulajdonos. „Egy ilyen tiltás a legnagyobb hülyeség lenne, amit el tudok képzelni.”

A kebab-kérdés akkor merült fel, amikor egy EU képviselő azt javasolta, hogy hivatalosan is engedélyezzék a foszfát használatát a bárány és marhahúsban, ami a boltokba kerül – néhány húsfélénél ezt régebben már engedélyezték. Azonban a javaslat az Európai Parlamentben megrekedt, 32-22 arányban szavaztak ellene. Sőt, több orvosi tanulmányra hivatkozva kiemelték, hogy az engedékenység a kebab-húsokkal szemben növelné a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát. Így visszaküldték a javaslatot a Tanácsba, és a kebab sorsa még mindig eldöntetlen.

Azonban eközben a szeretett étel fenyegetése mindenhol az újságok címlapjára került Németországban, ahol a kebab leginkább bulik tipikus velejárója, és a részegek megmentője.

„Ha az Európai Parlamentnek sikerül elérni, amit akar, akkor az az egész kebab-iparág halálát jelenti” – mondta a németországi döner kebab készítők szervezetének egyik tagja. Egy német képviselő, Renate Sommer szerint pedig ez az intézkedés csak azt okozná, hogy ezrek vesztik el az állásukat.

Németországban körülbelül 16 ezer kebabos van, és naponta 3 millió tálat adnak el belőle. Emellett több tízezezer ember dolgozik a több millió eurós iparágban. Pont emiatt a népszerűség miatt Baris Donmez szerint a törvényjavaslatnak sose lesz foganatja Németországban. „A németek imádják a kebabot. Senki nem fogja elvenni őket tőlük.”  Forrás Hirdetőknek: [email protected]