Az egész EU-ban bevezethetik a vakcina útleveleket a járvány miatt már nyár előtt 1

Az európai utazást lehetővé tevő digitális oltási útlevelek valószínűleg még nyár előtt bevezetésre kerülhetnek – nyilatkozta nemrégiben Angela Merkel.

Az egész EU-ban bevezethetik a vakcina útleveleket a járvány miatt már nyár előtt 3

A német kancellár nyilatkozata egyfajta megerősítés, ugyanis a kontinens országainak vezetői egyre közelebb kerülnek a tanúsítványok bevezetéséről szóló megállapodáshoz. Az oltási útlevelek azt igazolnák, hogy az adott személy már megkapta a Covid-19 elleni oltást.

Az EU tagállamok vezetői azt vitatták meg, hogy be kell-e vezetni az oltóanyag-tanúsítványokat, és ha igen, mikor. Ez a dokumentum ugyanis sokak szerint elősegítheti az egész kontinensen a nemzetközi utazások zökkenőmentes újraindítását és elkerülhetővé tenne egy újabb, az ágazat számára pusztító hatású nyári üdülési szezont.

Egyes országok az egész Unióra kiterjedő egységesített megközelítést szeretnének az országonként különböző megoldások helyett, az ugyanis tovább bonyolítaná a helyzetet, hogy melyik ország pontosan hol és mit fogad el, mint az oltást igazoló úti okmány.

“Mindenki egyetértett abban, hogy a digitális oltási igazolásra szükségünk van” – nyilatkozta Merkel, hozzátéve, hogy az EU Bizottságának körülbelül három hónapra lenne szüksége az ilyen dokumentumok technikai elkőkészületeinek elvégzéséhez.

Az egész EU-ban bevezethetik a vakcina útleveleket a járvány miatt már nyár előtt 4

A francia elnök, Emmanuel Macron kijelentette, hogy nagyon bízik abban, hogy az EU vezetői sikeresen megállapodnak a közös normákban, amelyek lehetővé teszik majd a nemzetközi utazások engedélyezését a nyár folyamán, többek között az oltóanyag-tanúsítványok segítségével.

“Egyikünk sem fogadja el, hogy a turisták bevonzása érdekében az egyik országnak lazább szabályai legyenek, mint másoknak, ezzel azt kockáztatva, hogy a világ bármely pontjáról akárki beutazhasson, csak azért, hogy a szállodák tele legyenek.” – mondta Macron.

Az idegenforgalomtól sokkal inkább függő dél-európai országok, például Görögország és Spanyolország támogatják ezt a rendszert, de az északi EU tagállamok kétségüket fejezték ki, hogy működhetne-e a digitális oltási igazolvány. Macron szerint az oltási bizonyítvány nem lehet feltétele annak, hogy a nyár folyamán Európa területén belül utazhassunk, mivel a lakosság nagy része még hozzá sem fér az oltáshoz. Hozzátette, hogy a be nem oltott embereknek valószínűleg Covid tesztet kell majd csinálniuk.     Forrás

Megosztás