Erzsébet királynő ma ünnepli 89. születésnapját, vagyis pontosabban szólva az egyiket, ugyanis neki minden évben kettő van, ha esetleg valaki nem tudta volna.

Queen-Elizabeth-II-queen-elizabeth-ii-33199721-1600-1000

Az angol királynő tényleges születésnapja ma van (április 21.), az úgymond hivatalos születésnapja pedig június 12-én. Az uralkodónak járó dupla születésnap régre visszanyúló hagyomány (és nem a mekiben kapható ingyen happy meal menü miatt csinálják). Régen ugyanis azt találták ki, hogy amennyiben az uralkodó születésnapja nem nyáron van, az idő nem lesz alkalmas a megfelelő méretű felhajtással járó ünnepléshez, így kell egy kijelölt másik időpont is nyáron, amikor nagy csinnadrattát lehet rendezni a király vagy királynő tiszteletére.

A királynő a hivatalos jelentések szerint a születésnapját (mármint a mai, igazit) szűkebb körökben ünnepli a windsori kastély falai közt.

w_992

Őfelsége tiszteletére a Hyde parkban azért a mai, keddi napon is lesz ünneplés, melynek részeként a Band of the Royal Artillery ünnepi zenét fog játszani, a katonaság pedig egy kisebb felvonulás keretein belül 41 díszlövést ad majd le a királynő tiszteletére. Egy órával később a Honourable Artillery Company 62 díszlövést ad majd le II. Erzsébet születésnapjának tiszteletére a Temze partján a Tower mellett.

A díszlövések „alapcsomagjába” 21 lövés tartozik a hagyomány szerint. További 20 lövést adnak le parkokban és királyi erődítmények helyszínén, és még 21-et pusztán azért, mert a fővárosban zajlik az esemény. (Ez esetben saját számításaim szerint a Hyde parkban is 62 lövést kéne leadni, mivel ha földrajzi tudásom nem csal, az is Londonban található, na de mindegy.)

A királynő, születési nevén Princess Elizabeth Alexandra Mary április 21-én született hajnali 2:40-kor 1926-ban, családja mayfairi otthonában.

Ha máskor is szeretnéd angliai magyaroknak szóló híreinket olvasni, nyomj egy Like-ot:

[efb_likebox fanpage_url=”https://www.facebook.com/hunglia.magyarok” fb_appid=”” box_width=”250″ box_height=”80″ colorscheme=”light” show_faces=”0″ show_header=”0″ show_stream=”0″ show_border=”1″][email-subscribers namefield=”NO” desc=”Hírlevelünkhöz email címed megadásával csatlakozhatsz” group=”Public”]

Csatlakozz facebook csoportunkhoz: https://www.facebook.com/groups/319485078225041/

Forrás: http://www.bbc.co.uk/news/uk-england-london-32378682