Az Alex vihar elérte Nagy-Britanniát: 2-es fokozatú figyelmeztetés van érvényben az ország több pontján 1

Az Egyesült Királyságot heves esőzés és erős szél sújtja, a Met Office pedig március óta nem látott időjárási figyelmeztetések életbe léptetésére kényszerült.

Az Alex vihar elérte Nagy-Britanniát: 2-es fokozatú figyelmeztetés van érvényben az ország több pontján 3

A tartós esőzés várhatóan áradásokat és közlekedési zavarokat okoz majd számos helyen, de már most több mint 20 árvízjelzés van érvényben Nagy-Britanniában. A  heves viharok miatt borostyánsárga időjárási figyelmeztetések vannak érvényben szombattól Wales, Közép-Anglia egy részének, Anglia délnyugati részének és Skócia keleti részének egyes területein is.

A brit meteorológiai intézet szerint utoljára márciusban volt szükség ilyen szintű figyelmeztetésre. Az emberek áradásról számoltak be többek közt Londonban is, miután a nagy vihar a fővárost is utólérte.

Az Alex vihar elérte Nagy-Britanniát: 2-es fokozatú figyelmeztetés van érvényben az ország több pontján 4

A vihar által leginkább érintett területek közé tartoznak Exmoor egyes részei: Liscombe területén 36 óra alatt 84 mm esőt, Brendon Hillben 74,4 mm esőt regisztráltak. John Griffiths meteorológus elmondta, hogy: “Még mindig nagyon sok eső várható nap közben és este is, így a legrosszabb még sok helyen hátra van.”

Az Alex névre keresztelt vihar pénteken érte el a szigetország déli partjait. Mr. Griffiths elmondta, hogy Dél-Anglia teljes területén mostanra durván 45-60 mm csapadék esett. A vihart számos helyen erős szél is kísérte. Eddig a legnagyobb széllökések Berry Head környékén voltak, ahol 114 km/h-t is rögzített a műszer. A legtöbb helyen 25-50 mm csapadék várható a hétvége során, azonban egyes helyeken, például Snowdonia környékén ez akár 120 mm is lehet.

Kiemelkedően nagy mennyiségű csapadék várható Aberdeen, Aberdeenshire, Central Tayside és Fife, valamint Skócia Grampian régiói környékén. Emellett sárga esőre vonatkozó figyelmeztetések vannak érvényben Anglia keleti részén, Londonban és Délkeleten, valamint Wales nagy részén, Anglia nyugati részén és Skócia keleti részén, ahol az eső északnyugat felől érkezik.

Az Alex vihar elérte Nagy-Britanniát: 2-es fokozatú figyelmeztetés van érvényben az ország több pontján 5

Az áradás szombat reggel akadályozta többek közt a Potters Bar és Alexandra Palace közötti vonatjáratokat, a sofőröknek ugyanis lassítaniuk kellett ezen a szakaszon, ami késéseket eredményezett. De Essex területén volt olyan útszakasz is, ahol több mint 1 méter magasan állt a víz, és egy nőt úgy kellett kimenteni a kocsijából, miután egy csöppet elmerült.      Forrás

Megosztás