Azoknak az Európán kívülről érkező bevándorlóknak, akik már több mint 5 éve az Egyesült Királyságban élnek, be kell bizonyítaniuk, hogy az új minimál küszöbnek megfelelő fizetést kapják annak érdekében, hogy az országban maradhassanak.

Immigration 02.11.15

Theresa May-t felszólították arra, hogy gondolja újra a „diszkriminatív” új 35,000 fontos kereseti küszöböt az EU országain kívülről érkező bevándorlók számára, amely így hiányt okozhat tanárokban, jótékonysági szervezetekben és a vállalkozói szektorban, amikor ez a változás áprilisban érvénybe lép.

A tengeren túlról érkező munkásoknak, akik már több mint öt éve a szigetországban élnek, be kell bizonyítaniuk, hogy az új minimális kereseti küszöb szerint vannak fizetve, ha az országban akarnak maradni. Azoktól, akik ezt nem tudják bizonyítani, megvonják a letelepedési engedélyüket és az új belügyminisztériumi rendelkezés szerint, el kell hagyniuk az országot.

A kormány tavaly októberben, átmenetileg mentesítette az új szabályok alól a nővéreket, mivel csökkenteni akarta a feszültséget, amely az NHS-ben történő széleskörű létszámcsökkentésnek köszönhetően kialakult félelem miatt jött létre. Azonban, a jövőben, a kereseti küszöböt a bevándorló nővérekre is alkalmazhatják.

Alistair Carmichael, egykori miniszter, aki David Cameron skót minisztere volt a választások előtt, azt mondta, hogy a jövedelem alapú diszkrimináció rossz hatással lehet az Egyesült Királyságnak a „világgazdaság élvonalában” betöltött helyére, amíg az ellenzéki miniszter Keir Starmer azt mondta, hogy „valós aggályok” állnak fenn azzal kapcsolatban, hogy mindez hogyan fog egyáltalán hatni a kulcsfontosságú iparágakra.

Nem rég elindítottak egy petíciót, amelyben arra kérik a kormányt, hogy gondolja át a minimális jövedelemmel kapcsolatos elvárásokat. A petíció eddig több mint 2000 érdeklődőt vonzott.

Joshua Harbord, a petíció elindítója azt nyilatkozta, hogy úgy döntött, fellép a kormány ezen határozatával szemben, ugyanis sok olyan „hihetetlenül dühös és rémült” embert ismer, akiket érintenek ezek a változások, de eddig senki sem volt, aki az ő érdekükben szólalt volna fel. „Ezek az emberek nem azok a segély hajhász, sok gyerekes terroristák, akiktől úgy tűnik, hogy mindenki fél.” — mondta.

„Ők olyan emberek, akik évek óta az Egyesült Királyságban dolgoznak, barátokat szereznek és családot alapítanak, otthonokat és közösségeket építenek és hozzájárulnak ennek az országnak a kultúrájához és gazdaságához.”

A petíciót, amely arra szólítja fel a kormányt, hogy csökkentse az új 35,000 fontos kereseti küszöböt a nem EU-s országokból érkezők számára, akkor vitathatja meg a parlament, ha az aláírások száma eléri a 100,000-et. 10,000 aláírás esetén, a kormány már válaszol a petícióra.

Harbord azt mondta, hogy „végezetül, a belügyminisztériumtól is” akar „egy választ a lakosság számára, hogy nyilvánvalóvá váljon mindenkinek a tény, miszerint, lehetetlenség ésszerűsíteni ezt az őrültséget”.

„Azt akarom, hogy vállalják a felelősséget ezért a hihetetlen hibáért, még akkor is, ha nem akarják azt helyre hozni, vagy jóvátenni.” — tette hozzá.

„Végezetül, én csak azt szeretném, ha a barátaim, és emberek ezrei, akiknek szembe kell nézniük a kitoloncolással, maradhatnának az otthonaikban és a munkahelyeiken.” — fejezte be mondandóját Harbord.

Carmichael, a Liberális Demokraták belügyi szóvivője levelet fog írni Maynek, arra kérve őt, hogy tegye közzé a kormány legújabb adatait arról, hány bevándorlónak kell szembenéznie a kitoloncolással, ha az új szabályok áprilisban érvénybe épnek.

A belügyminisztérium saját becslései szerint, amelyet 2012-es értékelés alapján végeztek, a magasabb küszöb esetén a tanárok, nővérek, marketing menedzserek és IT szakemberek lennének a legjobban érintettek. Tehát, őket várná a kitoloncolás a leginkább.

Carmichael azt mondta, hogy „Britanniának nyitottnak kell maradnia a vállalatok felé — a legjobbakat és a legokosabbakat kell ide vonzanunk, nem pedig elküldeni őket.”

„A jövedelem alapú megkülönböztetés nem veszi figyelembe a tehetséget és az olyan új szektorokat, mint a start-upok, amelyek munkásai talán kevesebbet kapnak 35,000 fontnál, de létfontosságúak annak érdekében, hogy az Egyesült Királyság a világgazdaság élvonalában legyen.” — tette hozzá.

Jelenleg, mindenki arra vár, hogy a belügyminisztérium közleményben válaszoljon a kérésre. Az EU tagállamokból érkezett bevándorlóknak szerencsére egyelőre nincs okuk aggodalomra, főleg, amíg a szigetország tagja az uniónak, ami várhatóan még 2018 végéig így is marad.    Forrás: www.independent.co.uk

[fblike]

Ugrás a HuNglia főoldalára