Egyre többen vagyunk kint magyarok Nagy-Britanniában, egyre többen dolgoznak, vagy szeretnének dolgozni olyan helyen, ahol jogsira is szükség van, és egyre többen szeretnének autót, ezért itt egy pár hasznos információ az angol vezetői engedéllyel kapcsolatban.

1406506440825_wps_1_D2HRFG_UK_Driving_Licence

A brit jogosítvány amellett, hogy szükséges feltétele a Nagy-Britanniában végezhető, gépjármű használatát igénylő munkáknak, sok más hasznos tulajdonsággal bír. Többek közt több, mint 70 másik országban is vezethetünk vele, és személy azonosításra, valamint tartózkodási engedélyként angol lakcím igazolására is alkalmas.

Személyi azonosító okmány – Tartózkodási engedély – angliai lakcím igazolása jogosítvánnyal

Az angliai vezetői engedély a személy 70. életévéig alkalmas személyi adatok azonosítására. Mivel Angliában nincs személyi igazolvány és lakcím kártya, így azonosításra, egyúttal lakcím azonosításra is a jogosítvány szolgál, egyben ideiglenes tartózkodási engedélynek is minősül. Erre például már rögtön bankszámlanyitáskor szükségünk lehet, mivel több bankban ma már csak angliai lakcímmel lehet magyaroknak bankszámlát nyitni Angliában.

Angol jogosítvány igénylése: Feltételek és teendők

A magyar (és minden más EU-s jogosítvány) 70. életévünk betöltéséig, vagy a letelepedést követően maximum 3 évig teszi lehetővé gépjármű vezetését Nagy-Britannia területén. Az angliai jogosítványhoz angol lakcímmel kell rendelkezni. Amennyiben már rendelkezünk magyar jogosítvánnyal, ezt kell angolra cserélnünk. Személyautót 17 éves kortól, mopedet akár már 16 éves kortól is vezethetsz Angliában.

  • A D1-es űrlap megrendelése a DVLA-tól
  • A kitöltött űrlap, az igazolványképek, a meglévő magyar jogosítvány, és a £43-os díj elküldése az űrlapon megadott címre

A beküldést követően az új angol jogosítványunkat 3 héten belül postai úton fogják hozzánk eljuttatni.

Angol jogosítvánnyal Magyarországon

Fontos, hogy 2012.01.01-től angol jogosítvánnyal Magyarországon angol gépjárművet vezetve, nem rendelkezhetünk Magyarországon bejelentett állandó lakcímmel. Magyar gépjárművet vezethetünk angol jogosítvánnyal, de csak 6 hónapig. A magyar hatóság ezzel próbálja kiszűrni azokat az életvitel szerűen Magyarországon élő, angol gépjárművet használó személyeket, akik el szeretnék kerülni a regisztrációs adó megfizetését.

Bővebb információ, tanácsadás, ügyintézés

Amennyiben az angol jogosítvány megszerzésének, vagy bármilyen módosításának ügyében többet szeretnél megtudni, tanácsra lenne szükséged, vagy szeretnéd, hogy valaki segítsen az ügyintézésben, akkor ehhez itt mindent megtalálsz, ráadásul magyarul.   Forrás: http://www.cegalapitas.co.uk/

[fblike]