Akár £5,000-ra is megbüntethetnek Angliában, ha a kutyádat viszed autóval, és erre a fontos dologra nem figyelsz oda 1

A kutyatulajdonosoknak nem árt tisztában lenniük azzal, hogy akár 5000 font pénzbírságot is kaphatnak, ha megszegnek egy kevéssé ismert vezetési szabályt. Egy felmérés szerint a kutyát tartó Nagy-Britanniában élő sofőrök több mint egyharmada nincs tisztában a KRESZ ide vonatkozó szabályaival.

Akár £5,000-ra is megbüntethetnek Angliában, ha a kutyádat viszed autóval, és erre a fontos dologra nem figyelsz oda 3

Az 57. pont szerint a járművezetőknek meg kell győződniük arról, hogy kutyájukat a járműben megfelelően rögzítették heveder, kisállathordozó, vagy kutyaketrec segítségével. Ez azért van így, hogy ne tudják elvonni a figyelmünket vezetés közben, illetve ne tudják megsebesíteni a sofőrt vagy önmagukat, illetve ne essen bajuk egy esetleges hirtelen megállás esetén.

A szabály kimondja, hogy: „Járműben ülve győződjön meg arról, hogy a kutyájuk vagy más háziállatuk megfelelően van rögzítve, hogy ne vonják el a figyelmét vezetés közben, vagy ne sebesíthessenek meg mást, vagy önmagukat, egy hirtelen fékezés vagy megállás során.”

Ha egy autós azért okoz balesetet, mert eltereli a figyelmét a kutyája, akkor a gondatlanság miatt okozott közúti balesetért akár 5000 GBP-os pénzbírsággal is sújthatják. A becslések szerint a durván 10,2 millió brit kutyatulajdonos közül több mint hétmillióan utaznak együtt kedvencükkel az autóban hetente legalább egyszer.

Ezért fontos, hogy a járművezetők tisztában legyenek a KRESZ pontos szabályaival, különösen, ha háziállattal együtt utaznak az autóban a saját és az utakat használó többi autós és utas biztonsága érdekében.

Az Auto Trader által végzett egyik közvéleménykutatás pedig azt találta, hogy a kutyát tartó brit autósok 34%-ának fogalma sincs erről a fontos szabályról. A felmérésből a legmegdöbbentőbb módon az is kiderült, hogy a kutyatulajdonos sofőrök közel 25%-a nyilatkozott úgy, hogy utazás közben nem rögzíti semmilyen módon a kutyáját.

Azok közül, akik azt állítják, hogy naprakészen ismerik a KRESZ szabályokat a kisállattal való utazást illetően, csak az emberek 56%-a ismerte pontosan a szabályokat. A rosszul válaszoló 44% többsége pedig úgy gondolta, hogy az 57. szabály vagy arra vonatkozik, hogy a kutyák az első ülésen nem utazhatnak, vagy arra, hogy nem dughatják ki a fejüket az ablakon. A legmegdöbbentőbb az, hogy a járművezetők 62%-a elismerte, hogy vagy nem volt megfelelő biztosításuk, vagy nem is voltak tudatában annak, hogy biztosítva vannak-e vagy sem.

Mivel a kutyák figyelmét könnyen elterelhetik az autón kívüli dolgok, reakcióik elvonhatják a vezető figyelmét az útról, ami közúti baleseteket okozhat.

Tízből hét sofőr azt mondta, hogy óvatosabban vezet a kutyájával az autóban, viszont közel 25%-uk szerint ez stresszesebbé teszi őket vezetés közben. Létfontosságú, hogy a sofőrök megtalálják az állat rögzítésére szolgáló megfelelő eszközt – amire az állat a legjobban reagál –, és ezeket minden úton használják, függetlenül attól, milyen messzire utaznak.  Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után