Theresa May nem volt hajlandó kritizálni Donald Trumpot azért, mert nemrég részben az anti-fasiszta tüntetőket hibáztatta, amikor egy ámokfutó neonáci közéjük hajtott – annak ellenére, hogy több magas rangú konzervatív párttársa egyből elítélte ezért az elnököt.

A miniszterelnököt Portsmouth-ban kérdezték meg az esetről, miután hazatért nyári vakációjából. Ekkor részben ellentmondásban Trumppal azt mondta, „nincs egyenértékűség” a fasizmus elleni tüntetők, és a neonácik között. Azonban, szemben például a kemény kritikát megfogalmazó kabinet miszterrel, Ruth Davisonnal, ő nem ítélte el Trump nagy felháborodást keltő nyilatkozatait.

„Nem látok egyenlőséget azok között, akik támogatják a fasizmus eszméit, és akik tiltakoznak ellene” – mondta. „Szerintem nagyon fontos, hogy azok, akik felelősségteljes pozícióban vannak, elítéljék az ilyen szélsőjobboldali eszméket, amikor csak ilyenről hallanak.” A ködös fogalmazással ellentétben nem sokkal korábban például Sajid Javid államtitkár így fogalmazott Twitteren: „Neo-náci: rossz. Anti-náci: jó. Ezt már kisgyerekként megtanultam. Elég nyilvánvaló dolog.” Ruth Davison, a skótok konzervatív vezetője pedig ezt írta: „Az Amerikai Egyesült Államok elnöke éppen most fordított hátat a világnak azzal, hogy megvédte a nácikat, fasisztákat, és rasszistákat. Szégyenletes.” Ezután Sam Gyimah is tweetben fejezte ki véleményét. „A szavak sokat jelenthetnek. A csönd is sokat jelenthet. Muszáj fellépni a gyűlölet ellen annak érdekében, hogy védelmezzük a szabad és sokszínű társadalmunkat, amiért annyian harcoltak és életüket adták.”

A sok kritika miatt a miniszterelnökön nehezedik a nyomás, hogy rendesen kommentelje Trump állásfoglalását a Charlottesville-eset kapcsán, ahol egy ember életét vesztette, többen pedig megsebesültek. Azt is egyre többen követelik, hogy May mondja le Trump tervezett látogatását a szigetországba – ezt már egyébként is régóta tologatják, mivel félnek a tömegtüntetésektől.

Trump ezúttal azzal váltott ki közfelháborodást, hogy azzal védte a szélsőjobboldali tüntetést (erre volt válasz az antifasiszta tüntetés), hogy ott nem csak neo-nácik és fehér felsőbbrendűséget hirdetők voltak. Szerinte a „szélsőbal” – ahogyan ő hívta az ellentüntetőket – ugyanúgy felelős volt az erőszakért. Aztán egy nappal később, valószínűleg tanácsadói nyomására, végül mégis hajlandó volt elítélni a szélsőjobboldalt a történtekért.

A charlottesville-i fasiszta tüntetés több szélsőjobbos beállítottságú csoportot vonzott, többen a fehérek felsőbbrendűségéről kántáltak, ahogyan végigmentek a városon. Erre volt válasz az antifasiszta tüntetés, amibe végül egy fanatikus kocsival belehajtott, egy nő halálát okozva és 19 embert megsebesítve. „Voltak emberek az egyik oldalon, voltak emberek a másikon, mindkettő felkészülve a kipattanó feszültségre. Az egyik oldal, hívhatjuk őket a baloldalnak, megtámadta a másikat” – mondta a sajtótájékoztatóan utána Trump. „Mindkét oldalon voltak nagyon rendes és tisztességes emberek. Nem mindenki volt ott neo-náci és fasiszta.”

A kijelentéseit voltak, akik örömmel fogadták, például a Ku Klux Klán volt vezetője, David Duke. „Köszönjük az őszinteséged Trump elnök úr, és a bátorságot, hogy az igazat mondod #charlottesville-ről, elítélve a baloldali terroristákat.”

Theresa May mindezek után úgy döntött – és azután, hogy majdnem 3 hetet töltött Olaszországban és Svájcban -, hogy ő inkább az óvatos, begyakorolt nyilatkozatoknál marad. Portsmuth-ban is inkább a HMS Queen Elizabeth hajót méltatta, és szimbólumnak nevezte, a globális nemzetközi tengeri hatalmú Nagy-Britannia szimbólumának. „Azt üzeni, hogy az ország kész egy új, pozitív, erős pozíciót elfoglalni a világban, és mi elkötelezetten dolgozunk azért, hogy ez megvalósuljon.”    Forrás Hirdetőknek: [email protected]