Ha munkát keresel Angliában, itt egy rövid összefoglaló, hogy mit, miért és hogyan érdemes csinálni. Alapvetően 4 dolog fogja befolyásolni azt, hogy milyen gyorsan és hol tudsz majd elhelyezkedni. 

job-search

A tapasztalat azt mutatja, hogy ha mind a négy dolog megvan, pillanatok alatt kapsz munkát, ha három van meg a négyből, akkor nem lesz egyszerű dolgod és ha csak 1 vagy 2, akkor az esélyeid nem túl jók.

Ez a 4 dolog pedig a következő:

  • Munkavállalás feltételei
  • Munkalehetőségek megtalálása
  • Akaraterő
  • Nyelvtudás

 

Munkavállalás feltételei:

Ahhoz, hogy könnyen és zökkenőmentesen kaphass munkát, szükséged lesz egy NI (National Insurance) számra, ami olyan mint otthon a TB szám, állandó lakehlyedet igazoló hivatalos dokumentumra (bankszámla kivonat, közmű számla, szerződés, stb.), egy bankszámla számra, ahova tudják neked utalni majd a milliárdokat és egy kinit telefonszámra.
NI – időpontot kérsz telefonon, vagy személyesen, a megbeszélt időpontban odamész, hagyod, hogy segítsenek kitölteni a papírokat, válaszolsz a kérdésekre, haza mész és vársz, hogy a postás meghozza a számodat. Ha az időpontod megvan, az ügynökségek és más munkáltatók már általában szóba állnak veled. A telefonszám: 0345 600 0643. A megbeszélt időpontra vigyél magaddal ÉRVÉNYES fényképes igazolványt.
Lakhely igazolása – erre bármilyen 3 hónapnál nem régebbi postai úton kapott hivatalos dokumentum, számla és egyéb megfelel, amin a neved és a címed is szerepel.
Bankszámla szám – bankszámlát egyre nehezebb nyitni a rengeteg érkező külföldi miatt, menjetek be különböző bankfiókokba és kérdezzétek, meg milyen feltétellel vállalják. Ami biztos, hogy ha van kint rokonod, akinek már évek óta van, az tud érted kezességet vállalni és akkor a probléma meg is van oldva.
Telefonszám – bemész akármelyik szolgáltató egyik kis üzletébe és veszel egy feltöltő kártyás olcsóságot kezdésnek.

Munkalehetőségek megtalálása:

Számtalan portál van neten, ahol munkák milliói közül tudtok válogatni: Reed, Gumtree, Totaljobs, stb. Ezeken böngészve a CV-teket elküldhetitek végtelen helyre. Munkát otthonról kapni az esetek 99%-ában csak az fog, akinek valamilyen szaktudása, végzettsége van. Ha egyszerű, fizikai munkára jelentkezel, ahhoz előbb ki kell jönni Angliába. Itt ne feledkezzünk meg az induló tőkédről, ugyanis kell egy minimum 800-1,000 fontos összeg, ami a munkakeresésed időszakát finanszírozza. 1,000 fontból visítva ki tudsz húzni másfél hónapot Londonban, máshol egy kicsit többet. Álláslehetőségek a HuNglia oldalán is megtalálhatók.

Ha azonban sürgősen meló kell:
1: Kinyomtatod a CV-det 50 példányban és személyesen beviszaed bárhova, ahol szívesen dolgoznál. Ezzel a módszerrel napok alatt találsz valamit, ha van kitartásod.

2: Vannak ügynökségek, amik egyszerű munkakörökre ugyan de rengeteg embert keresnek, hotelekbe, éttermekbe, raktárakba és sok más helyre. Az ügynökséget felkeresed személyesen és általában, ha már pár szót tudsz angolul és látják rajtad az elszántságot akkor kapni fogsz munkát.

3: Az ismerőseidet kérd meg, hogy kérdezzék meg, van-e hely az ő munkahelyükön.

Akaraterő:

Ehhez nem nagyon van mit hozzáfűzni. Sok ember él kint, nagyon sokan jönnek és nem csak Magyarországról. Itt sincsen kolbászból a kerítés ezt jobb ha minél előbb tisztázzuk. Ugyanolyan farkas törvények uralkodnak, mint otthon, annyi különbséggel, hogy kevesebb akadályt gördít eléd az állam, és az elvégzett munkát többre értékelik. Az fog munkát kapni aki addig megy utána, amíg meg nem kapja. Ez ilyen egyszerű. Az, hogy ésszel vagy erővel csinálod, rajtad áll.

Nyelvtudás:

Minél jobban beszélsz, annál kevesebb gondod lesz idekint. A nyelvtudásod nem csak a munkaszerzést könnyíti meg, de a hétköznapjaidat is. Könnyebben meg tudod venni a boltban az élelmiszert, nem szarod össze magad, ha hozzád szól valaki az utcán, tudsz ismerkedni más nemzetiségűekkel, így vidámabb, nyitottabb és magabiztosabb leszel.

Az egyszerű munkákhoz sokszor a makogás is elég, hiszen rengeteg magyar és más nemzetiségű ember él Nagy-Britanniában, aki egy árva szót nem beszél. Ezzel azonban csak minimálbéres melóid lesznek életed végéig. Munka közben és az itt töltött idővel arányosan azért ragad mindenkire valami, így kb középfokig 1-2 év alatt akkor is eljutunk, ha nem akarunk. Persze csak kommunikációban, a nyelvtanunk ettől még pocsék marad. Ha komolyabb céljaid vannak, vagy már úgy gyere ki hogy jól beszélsz, vagy iratkozz be itt mielőbb egy tanfolyamra. Ki fog telni a fizudból, emiatt nem kell aggódni. Megtanulni sohasem késő. Ezt hagytuk utolsó pontnak, de nem azért mert ez a legkevésbé fontos!

Végül egy utolsó tanács:

Ha sikerült munkát találni, tűzz ki egy következő célt. A legtöbben ugyanis ennek hiányában benne ragadnak az elsőben, beleszürkülnek, besavanyodnak és hazamennek. Sokkal több előrelépési lehetőség vesz körül, mint gondolnád, csak nyitott szemmel kell járni, és beszélgetni az emberekkel.

Ennyi lenne a lényeg tömören és röviden!

Itt csatlakozhatsz, Facebook csoportunkhoz, ami már 10,000 fős.

Így tudsz a mobilodon HuNglia ikont elhelyezni, amivel egyből eléred oldalunkat.

Itt tekintheted meg a HuNglia kupon akcióit.

Ha tetszett a cikk, itt Like-old oldalunkat:

[efb_likebox fanpage_url=”https://www.facebook.com/hunglia.magyarok” fb_appid=”” box_width=”500″ box_height=”200″ colorscheme=”light” show_faces=”1″ show_header=”0″ show_stream=”0″ show_border=”1″][email-subscribers namefield=”NO” desc=”Hírlevelünkhöz email címed megadásával csatlakozhatsz” group=”Public”]