A Maria hurrikán hétvégén elérheti az Egyesült Királyság partjait – figyelmeztetnek a meteorológusok.

hurrikán Maria

A szakértők szerint ugyan a hurrikán hatása a szigetországnál már meg sem közelíti majd azt, amilyen pusztító volt a Karib-tengeren, de így is számíthatunk erős széllökésekre és esőzésekre. Már a hét közben is a ködös, nyálkás, szeles idő fog dominálni, de érdemes figyelni az időjárás-jelentéseket a hétvégi idővel, és Maria közeledtével kapcsolatban. A meteorológusok jelenleg mind őt, mind a Lee hurrikánt figyelemmel kísérik – mindkét hurrikán kanyarban halad az Észak- Atlanti óceán felett.

Egyelőre még nem tudják pontosan megmondani, milyen hatásai lesznek a hurrikánnak, amikor Nagy-Britannia felé ér, de valószínűleg London mindenképpen számíthat heves esőzésekre, és erős széllökésekre. Bár a hurrikánok egyre gyengülnek az óceán felett áthaladva, valahogyan mindenképp megérezzük majd a hatásukat.

A Maria hurrikán néhány napja csapott le Puerto Rico-ra, és a szigeten lakó 3.5 millió lakos mind áram nélkül maradt. A hurrikánt az elmúlt évszázad legerősebb olyan hurrikánjaként emlegetik, ami az USA egyes területein tombolt. A széllökések néhol a 250 km/h sebességet is elérték. A vihar fákat tépett ki és épületeket rombolt porig. A Dominikai Köztársaság területén a vihar közel 30 ember életét követelte. Szerencsére, amennyiben el is éri a brit partokat, addigra jóval gyengébbé válik majd, így az időjósok szerint aggodalomra nincs okunk, de “érezni fogjuk”.

„Az ex-Maria várhatóan hatással lesz időjárásunkra a hét vége felé” – mondta Frank Saunders meteorológus a Metnél. „Azonban azt azért fontos hangsúlyozni, hogy megközelítőleg sem lesz már olyan ereje a viharnak, mint amilyen volt a Karib-térségben. A Maria által északra hozott némi trópusi levegő lesz az, ami potenciálisan hatással lehet majd az időjárásra. A körülöttünk lévő vizek jóval hidegebbek annál, hogy egy hurrikán valóban megmaradjon rajta.”

A legújabb modellezések szerint egyébként az is elképzelhető, hogy Lee és Maria „összeütközik” útközben az Atlanti-óceán felett, és egy viharként folytatják útjukat. Maria nemrég Észak-Karolina mellett haladt el, Lee pedig az óceán felett gyűrűzik, de mindketten észak-keleti irányba haladnak.

Ha így folyatják útjukat, egy ponton keresztezik majd egymást. Persze eközben mindkét hurrikán jelentősen legyengül a hideg vizek felett, így még egyesülve sem fognak nagy pusztító erőt kifejteni már.    Forrás Hirdetőknek: [email protected]