A londoni metrón akart robbantani egy srác, egy házat pedig lerohant a terrorelhárítás 1

A héten több terrorizmus ellenes lépés is történt Londonban. Elítéltek egy fiatal férfit, aki tavaly bombát akart robbantani az Oxford streeten, nyilvánosságra hoztak egy felvételt, amelyen az látható, ahogy egy fiú gyanús, bombát tartalmazó csomagot hagy egy metrón, valamint a rendőrök lecsaptak egy házra, amit egy jó ideje figyeltek terrorizmus gyanújával.

A londoni metrón akart robbantani egy srác, egy házat pedig lerohant a terrorelhárítás 3

Szöges bombát akart bevetni az Oxford streeten

Haroon Ali Syed 19 éves fiút bűnösnek találtak a vádban, ami szerint bombát tervezett robbantani a forgalmas londoni Oxford Street-en. A Hounslowban élő elítélt telefonjának a PIN-kódja az „ISIS’ volt. Azelőtt, hogy a bomba mellett döntött, megpróbált hitelhez folyamodni, amiből automata fegyvereket, pisztolyokat, és öngyilkos mellényt akart venni, azonban a kérelmét elutasították. Ezután kezdett el bombák után nézni, és egy olyan különleges igénye is volt, hogy a szerkezet legyen tele szögekkel, így még nagyobb sérüléseket tudott volna okozni, ha felrobbantja a forgalmas utcán.

A fiút az otthonában tartóztatták le, és lefoglalták minden elektronikus eszközét. Bűnösnek találták a tavalyi év április 12 és szeptember 9 közötti időszakban, terrorcselekményre való felkészülés vádjában. A Met terrorelhárító osztagának képviselője szerint ez az eset is mutatja, hogy mennyire nagy a közösség ereje, ugyanis azután kezdték el figyelni, hogy a környezetéből valaki jelezte, nagyon megváltozott az utóbbi időben a viselkedése.

Metrón akart robbantani egy tinédzser

A másik hasonló tömeggyilkossági kísérlet a szintén 19 éves Damon Smith nevéhez kötődik, akinek szintén a héten volt a tárgyalása. A bíróság bemutatott egy biztonsági kamera felvételt, amelyen jól látszik, hogy a férfi a metrót elhagyva egy táskát hagy a Jubilee vonali metrón – mint hamar kiderült, egy robbanószerkezet volt benne, aminek 13 perccel később kellett volna robbannia.

A londoni metrón akart robbantani egy srác, egy házat pedig lerohant a terrorelhárítás 4

Az incidens tavaly, október 20-án történt, délelőtt 10:49-kor hagyta a csomagot a metrón, és 11:02-re volt állítva a bomba. A vádlott egészen addig nyugodtan üldögélt a szerelvényen, és egy könyvet olvasott. Miután leszállt, az egyik utas (legalább 10-en voltak a közelben) vette észre az ott hagyott csomagot. A vezető elvitte a táskát, azt hitte, elhagyták, és csak akkor érzékelte a veszélyt, mikor észrevette, hogy kilóg belőle egy drót. A bíróság szerint az egyetemista fiú lelkesen érdeklődött az iszlám, a fegyverek, robbanóanyagok iránt, és több képet is találtak nála például a 2015-ös párizsi terrortámadás kitervelőiről. Smith beismerte, hogy ő csinálta a bombát, de azt mondta, az csak füstöt lövellt volna ki, megviccelve az utasokat.

Rajtaütés egy londoni lakóházban

A két frissen született ítélet mellett pedig tegnap este egy rajtaütés is történt, terrorizmus gyanúja miatt. Tűzpárbaj alakult ki a drámai akcióban, amikor a rendőrség lerohanta a teraszos házat. Az egyik gyanúsított, egy 20 éves nő életveszélyesen megsérült, jelenleg is súlyos, de stabil állapotban ápolják a kórházban, állandó rendőri jelenlét mellett.

A londoni metrón akart robbantani egy srác, egy házat pedig lerohant a terrorelhárítás 5

Rajta kívül még 4 embert, köztük egy 16 éves fiút, és még egy 20 éves lányt tartóztattak le terrorizmus vádjával. Egy másik 20 éves férfit kicsit arrébb, egy 43 éves nőt pedig Kentben kaptak el. A razzia este 7-kor kezdődött, és az egyike volt a kijelölt célpontoknak, amelyeket a Scotland Yard egy jelenleg is folyó akciósorozat keretében leplez le. Az egyik szemtanú szerint 4-5 pisztolylövést lehetet hallani az utcában, ahol egyébként 800 000 fontot érő házak vannak. „Kedves családnak tűntek, muszlimok. Sosem hallottunk semmit felőlük, csak köszöntek mindig, és ennyi” – mondta az egyik szomszéd. A művelet előtt 5 órával egyébként egy férfit letartóztattak, mert egy késekkel teli övet találtak nála Whitehall területén, de a rendőrség szerint a két eset között nincs összefüggés.     Forrás, forrás, forrás Hirdetőknek: info@hungliaonline.com

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után