A Downing Street végre megszólalt, és tisztázta az EU állampolgárok szabad mozgása körüli zűrzavart – a hírekkel ellentétben a pontos dátuma ennek is 2019 márciusa lesz, a kilépés időpontja, és nem lesz semmiféle átmeneti időszak.

Theresa May szóvivője megerősítette, hogy az EU azon törvénye, ami lehetővé teszi az EU állampolgárok szabad költözését és munkavállalását, 2019-ben érvényét veszti az Egyesült Királyságban annak ellenére, hogy a kabinet néhány tagja másképp nyilatkozott az utóbbi időben. Azt is jelezte, hogy időben nyilvánosságra fogják hozni az új bevándorlási rendszer terveit, de hiba lenne azt sugallni, hogy a munkaerő szabad áramlása megmarad majd.

A tisztázás azután jött, hogy a hírek szerint a kabinetminiszterek álláspontjában egyre nagyobb szakadékok voltak a Brexit utáni migrációt illetően. Philip Hammond és néhány társa például nagy hangon hangoztatta a nyilvánosság előtt azt, hogy a jelenlegi migrációs rendszerhez hasonló kellene, némileg szigorúbb kontrollal.

„A szabad munkaerő áramlása véget fog érni 2019 márciusában” – mondta ezek tisztázására hétfőn May szóvivője. „Már nyilvánosságra hoztuk, hogy mik a terveink a polgárok jogait illetően. Ahogyan azt a belügyminiszter is jelezte múlt héten, a 2019-es dátum után érkező uniós polgároknak már regisztrálnia kellene, a többi részletet a rendszerrel kapcsolatban pedig időben közöljük majd. De hibás lenne azt feltételezni, hogy úgy néznek majd ki a dolgok, mint eddig, és folytatódik a szabad munkaerő-áramlás.”

Múlt héten tört ki ezzel kapcsolatban a legnagyobb káosz – amíg Theresa May nyaralt –, amikor Philip Hammond és Amber Rudd is azt hangsúlyozta, hogy el kell majd kerülni az egyik napról a másikra történő, drasztikus kilépést a négy nagy uniós szabadságból.  Hammond szerint tehát azért, hogy ne érje kár hirtelen a brit gazdaságot, bevezetnének egy 3 éves átmeneti időszakot, ennek keretében folytatódna egy ideig a szabad munkaerő-áramlás. Rudd is az üzleti élet szereplőit és a vállalkozásokat igyekezett megnyugtatni, amikor hasonlóan egy lassú átállásról beszélt.

Liam Fox nemzetközi kereskedelemért felelős miniszter ezzel szemben egy nyilatkozatában fejtegette, hogy ha ilyen átmenet létrejönne, azzal szembemennének az emberek tavaly nyári akaratával. Az is kiderült, hogy se ő, se Boris Johnson nem tudott előzetesen arról a tervről, amiről Hammond és Rudd beszélt, sőt Johnsonnak még azt a hírt is tagadnia kellett, hogy az ügy miatt már a lemondására készül.

Aztán az egészségügyi államtitkár, Jeremy Hunt is beszállt a témába, aki azt nyilatkozta, az új bevándorlási rendszernek mindenképpen támogatnia kell az egészségügy zavartalan működését. „Az NHS-nek szüksége van orvosokra és nővérekre az unió minden országából, és ez akkor is így lesz, ha kilépünk az EU-ból.”

Eztán ő is azt jelentette ki, hogy nem lenne egy hirtelen szakadék a Brexit után, és lenne egy átmeneti időszak, ami maximum 3 évig tartana. Azt azonban tagadta, hogy kritikusan megosztott lenne a kabinet a kérdés kapcsán, sőt szerinte teljes az egyetértés azzal kapcsolatban, hogy vissza kell szerezni az irányítást Britannia határai, törvényei és pénzügyei felett.    Forrás Hirdetőknek: [email protected]