Sadiq Khan szerint még mindig meg lehet állítani a Brexitet akkor, ha a munkáspárt ragaszkodik egy második népszavazáshoz.

A főpolgármester szerint “az ellenzéki pártnak a következő választások alatt a kiáltványában el kéne magát köteleznie a Brexit megállítása mellett, és ennek szentelni a programjukat”. Miután napok óta csak egymással ellentétes hírek jönnek a tárgyalásokról, és egyre nagyobb a zűrzavar, Khan azt mondta, ő „optimista”, és bízik abban, hogy az Egyesült Királyság végül az Unió része marad. De szerinte csak akkor lehetne elérni az új népszavazást, ahol legalább 52% a maradás mellett dönt, ha kiírnának egy új választást vagy egy biztos ígéret fogalmaznának meg egy új kiáltványban.

„Ahhoz, hogy a brit nép valóban elhiggye a népszavazás komolyságát, a munkáspártnak ennek kellene szentelnie az új kiáltványát, mert még az emberek így is nagyon jogosan mondhatnák, hogy ’várjunk már, mi a kilépésre szavaztunk, és most ujjal mutogattok ránk’.

Egyértelműen, feketén fehéren azt kellene kommunikálni, hogy mit tennének, ha megnyernék a választást. Ami segítene elérni a második népszavazás sikerességét, az az, ha a munkáspárt megígérné konkrétan a kiáltványba, hogy akkor megakadályozzák az elszakadást.”

A munkáspártot ugyanis mostanában megvádolták azzal, hogy nem túl egységesek a Brexittel kapcsolatban. Jeremy Corbyn azt mondta, ők a kilépést magát támogatják, miközben Sir Keir Starmer azt nyilatkozta, még semmi sem lehetetlen, és nincs kizárva semmilyen opció (a maradás sem).

Philip Hammond miniszter eközben azt mondta, a Brexit utáni elrendező tárgyalások (tehát 2019 márciusa után) akár még 3 évig is eltarthatnak majd, és az elszakadás utáni első napon „nagyon sok minden még ugyanolyan lesz, mint eddig”. Eközben viszont Boris Johnsonék a kormányközeli források szerint gőzerővel próbálják minél hamarabb kivenni az országot az Unióból.    Forrás Hirdetőknek: [email protected]