Nagy-Britannia partjait ma újabb vihar érte el és az ország déli, délkeleti felén, sok helyen orkán erejű széllel és nagyobb mennyiségű csapadékkal kell számolni.

windrain0203a

A vihar a Jake nevet kapta, a nevezzük el viharjainkat program keretén belül, aminek az a célja, hogy a komolyabb viharokra jobban felhívja a lakosság figyelmét az Egyesült Királyságban. A szél sebessége helyenként a 100km/h-át is meghaladja, és sok helyen heves esőzés várható. Elszórtan hó, és jégeső is eshet egy rövid ideig a délkeleti területeken.

A vihar a ma reggeli órákban, 8 óra körül érte el Anglia keleti partjait. Ezt követően a nap folyamán keleti, délkeleti irányba haladva folytatja útját, ami azt jelenti, hogy Londonban is különösen esős napra számíthatunk, időnként viharos erejű széllel.

_88536876_treedown

A lakott területeken kívül havas eső és jégeső is eshet, az utakon pedig nagy a felfagyás esélye, ami miatt kérünk mindenkit, hogy óvatosan vezessen. A reggeli órákban Dovernél a komp is késésekkel indult az időjárási körülmények miatt.

„A Jake vihar erős széllökésekkel bombázza az ország déli felét reggeltől kezdve a mai nap folyamán. A belső területeken 70-80km/h-ás széllökések sokasága várható, míg a tengerpart mentén 100-110km/h-ás sebességű lökések is lesznek. A vihar kelet felől érkezik és nyugati, délnyugati irányba tart. Anglia keleti fele a délutáni órákra kitisztul, míg nyugaton inkább estére múlik majd el a vihar.” – foglalta össze Calum MacColl, a Met office időjósa.

Szinte egész Wales területén sárga viharjelzés van érvényben a mai, szerdai napra. Aberystwyth területén tetőcserepek repkedtek, és fák dőltek ki, és összesen 530 otthon maradt áram nélkül, amikor egy felsővezeték is leszakadt a nagy vihar közepette. Szerencsére ezt a hibát az áramszolgáltató már orvosolta napközben.  Forrás: http://www.bbc.co.uk/

[fblike]

Ugrás a HuNglia főoldalára