Egy nemrégiben készült elemzésből megtudhatjuk, hogy az elmúlt időszakban, Londonban a gazdagok és a szegények közti különbség rohamosan növekszik. Ennek a tendenciának a növekedési üteme azonban városrészenként különböző.

Szegények arányának növekedése Londonban
Szegények arányának növekedése Londonban

A tanulmány az 1980 és 2010 közt eltelt 30 éves időszakot vizsgálta. Ez alatt az idő alatt, mint kiderült, Londonban a közepes fizetéssel rendelkező háztartások aránya 65%-ról 37%-ra esett vissza. A szegények aránya ezzel szemben 20%-ról 36%-ra nőtt, a gazdagoké pedig 15%-ról 27%-ra.

Összességében tehát az átlagos bevételekkel rendelkező középosztály eddigi kétharmados többsége felére esett vissza. Ráadásul ez egyben azt is jelenti, hogy a szegények száma csaknem megegyezik a közepes fizetésűek létszámával.

a középosztály aránya a felére csökkent
a középosztály aránya a felére csökkent

Danny Dorling professzor és Dr. Benjamin Hennig, a tanulmány elkészítői többek közt a népszámlálási adatokat és más nemrég készült felméréseket is összevetettek az eredmények pontosításának érdekében.

Szegényeknek azokat vették, akik az alapvető szükségleteket sem képesek stabilan finanszírozni, a gazdagok csoportjába pedig az került, aki kvalifikálta magát az örökösödési adóra. Örökösödési adót az fizet, akinek a teljes vagyona meghaladja a £325,000-ot.

Az elmúlt öt év eseményei nem lettek belekalkulálva a tanulmányba, de feltehetően, ahogy azt a saját bőrünkön is érezhetjük, ez csak tovább romlott. A gazdagok még gazdagabbak lesznek, a szegényekből pedig mindent kisajtolnak, amit csak lehet.

A gazdagok aránya is emelkedett
A gazdagok aránya is emelkedett

Meglepő módon Kensington és Chelsea helyett london külvárosa az a hely, ahol a legtöbb nagy értékű ingatlan található. Ez azért van így, mert az emelkedő házárak miatt sokan ezen a környéken vásárolnak, vagy örökölnek értékesebb házakat, birtokokat.

A szegények és gazdagok megoszlása is az előző megállapítást támasztja alá, ugyanis a szegények aránya London belvárosában 43%, míg a külvárosban csak 31%. A külvárosban emellett a lakók egyharmada gazdag, míg csak 19% esik a szegény kategóriába.

A különbségek növekedése sok dolog együttesének betudható, melyek közül az egyik a házárak drasztikus emelkedése, egy másik fontos tényező pedig, hogy rengetegen vannak, akik nem bírják fizetni a törlesztő részleteket, ugyanis a minimálbér jelenleg bizonyítottan nem elégséges a fővárosban a mindennapos költségek stabil fedezésére.

Ha máskor is szeretnél friss, angliai magyaroknak szóló híreket olvasni, nyomj egy Like-ot:

[efb_likebox fanpage_url=”https://www.facebook.com/hunglia.magyarok” fb_appid=”” box_width=”500″ box_height=”185″ colorscheme=”light” show_faces=”1″ show_header=”0″ show_stream=”0″ show_border=”1″ ]

Csatlakozz facebook csoportunkhoz: https://www.facebook.com/groups/319485078225041/

Forrás: http://londonist.com/2015/03/londons-squeezed-middle-as-the-poor-and-wealthy-are-on-the-rise.php