Az Európai Tanács elnöke, Donald Tusk kijelentette, hogy a miniszterelnök a múlt heti Downing Streeti találkozójuk során azt mondta neki, hogy februárra készen fog állni a Brexitet elkezdő 50. cikkely beindítására.

woltk

A hivatalos tárgyalások az Egyesült Királyság és az EU között nem kezdődnek meg mindaddig, amíg May el nem indítja a két éves folyamatot, amelyet David Davis Brexit titkár szerint, parlamenti szavazás nélkül kell elkezdeni. Mivel nem tisztázott az, hogy Britannia a kilépésével bent kíván-e maradni az egységes piacban avagy sem, a 27 EU-s tagállam a brit miniszterelnök nélkül tartott nem hivatalos csúcstalálkozót Bratislavában.

A csúcstalálkozó utáni egyik sajtókonferencián a következőt mondta Tusk a brit miniszterelnökkel való találkozójáról: „May miniszterelnök nagyon nyitott és őszinte volt velem. Kijelentette, hogy ebben az évben szinte lehetetlen elindítani az 50. cikkelyt, viszont, egészen valószínű, hogy januárra vagy februárra már készen fognak állni rá.”

Ez alatt, Sir Michael Fallon védelmi miniszter megfogadta, hogy megakadályoz bármilyen indítványt egy EU-s hadsereg létrehozására, amíg Britannia az unió része, amellyel feldühítheti az európai vezetőket.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke felszólította az EU tagállamait, hogy „egy állandó strukturált szövetségben egyesítsék a védelmi képességeiket”, és azt javasolta, hogy ez év végéig hozzanak létre egy európai védelmi alapot.

theresamaychina

Sir Michael azonban azt mondta, hogy az Egyesült Királyság meg fog vétózni minden olyan tervet egy EU-s hadsereggel kapcsolatban, amely vetélytársa lehet a NATO-nak. Bratislavában, Juncker kitartott amellett, hogy Britannia nem kaphat hozzáférést az egységes piachoz, amíg el nem fogadja a munkaerő szabad áramlását.

Ez a kérdés a Brexittel kapcsolatos viták központi kérdésévé vált a kormányban, mivel a miniszterek azt próbálják meg kitalálni, hogyan lehetne megtartani a kereskedelmi blokkból származó előnyöket úgy, hogy közben az ország visszaszerzi a teljes ellenőrzését a határai fölött. May szerint ezzel a céllal próbálják megvalósítani a népszavazás eredményét.

Davis azt mondta, hogy „nagyon valószínűtlen” az, hogy az Egyesült Királyság bent maradhat az egységes piacban és mindeközben véget vethet a szabad munkaerő áramlásnak. Ragaszkodott ahhoz, hogy nem fogadnak el további kommentárokat a brit kormány részéről ebben a kérdésben.

A témával kapcsolatban, Juncker a következőket mondta a sajtókonferencián: „Ahogy már a legelején világossá tettük mindenki számára, van egy nyilvánvaló kapocs a belső piac és annak alapelvei között, amely nem más, mint a munkaerő szabad áramlása. Mi ragaszkodunk ehhez az állásponthoz, és ez nem arról szól, hogy ez egy játszma a kilépő miniszterelnökök és a bent maradó miniszterelnökök között. Ez az Európában élő emberekről szól.”

„Ez az átlagos emberek és munkások jogairól szól, azokéiról, akik Európában élnek. Ezért, én nem látom semmilyen lehetőségét annak, hogy kompromisszumot kössünk ebben a kérdésben.” — szögezte le Juncker.   Forrás: www.standard.co.uk

[fblike]