Theresa May, brit miniszterelnök azt tervezi, hogy a kilépéssel kapcsolatos összes olyan jogszabály módosítást, amit a parlamenti felsőház elutasított, újra szavazásra bocsájtja és megpróbálja megfordítani az eredményt, méghozzá egy napon az összeset.

A parlamenti képviselőknek már jelezték, hogy a szavazás akár hajnalig is eltarthat majd szerdán, miután következő héten kedden újra az alsóház elé kerülnek a visszadobott módosítások az EU-ból való kilépéssel kapcsolatban. Olyan, a parlamentet és a brit lakosságot is megosztó témákban lesz egyszerre szavazás, mint lepjenek-e ki a britek a vámunióból, valamint az egységes piacról, az ír határ kérdésköre, vagy hogy a parlamentnek akkor végül mekkora beleszólása lesz a dolgokba, ha a végső brexit megállapodás nem jön létre.

A brit munkáspárt azonnal lecsapta a magas labdát és kérdőre vonta a kormányt, hogy 15 ilyen fontosságú témát hogy sűríthetnek be egy napra.

„Szégyenletes próbálkozás a kormány részéről, ez a nagy rohanás, hogy elkerüljék a kínos kérdéseket a hatalmas káosz kapcsán, amit a Brexitből csináltak. Sajnos azonban ez a kormány egész kilépéshez való hozzáállását jellemzi: nem átlátható és nem elszámoltatható.” – nyilatkozta az egyik ellenzéki képviselő.

„Ezek a törvények óriási befolyással bírnak a jövőnkre nézve, de nem csak ami, hanem az utánunk következő generációk sorsát illetően is komoly következményi lesznek.”

Miután a Lordok házában számos törvénymódosítást nem fogadtak el, az eredeti terv az volt, hogy a módosítások újra átbeszélése 3 teljes napot fog igénybe venni, nem pedig 12 óra alatt próbálják meg lezavarni. A vámunió és az egységes piac kérédésére eredetileg például egy teljes napot szántak volna.

A saját pártjuk ellen lázadó konzervatív párti képviselők magabiztosan állítják, hogy az alsóházban is vereséget tudnak mérni a kormányra ismét, ahogy tették azt néhány hete. A miniszterelnök ugyanakkor nyomás alatt van a kilépés pártiak által, hogy igenis próbálja meg keresztülvinni az eltervezett módosításokat.

A legnagyobb vita várhatóan a vámunió körül lesz majd, miután a kabinet képtelen volt közös nevezőre jutni abban, hogy Nagy-Britannia pontosan milyen megállapodást szeretne majd az EU-val ezen a téren.

Egy másik fontos változtatás az lenne, hogy a parlamentnek legyen beleszólása a kilépés menetébe, amennyiben nem sikerül az EU-val megállapodni. A felsőház arra szavazott, hogy Theresa Maynek, amennyiben nincs sikeres megállapodás, nem a kormány hanem a parlament által közösen megszavazott irányba kellene tovább vinnie a kilépés menetét. Ez visszaküldheti a feleket a tárgyalóasztalhoz, vagy akár egy újabb népszavazáshoz is vezethet, de az biztos, hogy a kilépés menetét késleltetné.

May szóvivője azt nyilatkozta, hogy a miniszterelnök asszony továbbra is abban hisz, hogy ha nincs megállapodás az még mindig jobb, mint egy rossz megállapodás, és emellett pedig rengeteg munka és energia lett belefektetve abba a szcenárióba is, hogy az ország boldoguljon, ha nem sikerül az EU-val megállapodni.       Értesülj az angliai hírekről azonnal, facebookon való keresgélés nélkül: katt alul a csengő ikonra, majd a csatlakozásra   Forrás