A brit miniszterelnök 10 napot kapott: a saját pártja is hitét vesztette Theresa Mayben 1

Theresa May tegnap 10 napot kapott arra, hogy megmentse a pozícióját, ugyanis a konzervatív párt több tucat tagja arra készül, hogy bizalmatlansági indítványt bocsájt szavazásra a jelenlegi miniszterelnök ellen.

A brit miniszterelnök 10 napot kapott: a saját pártja is hitét vesztette Theresa Mayben 3

A hírek szerint May-t felszólították arra, hogy „szedje össze magát” a katasztrofális választások és a Grenfell torony tragédiájára adott „nem megfelelő” reakciója miatt. Az eddig 58 áldozatot követelő tragédia kapcsán adott nyilatkozatai miatt a dühös londoniak érzéketlennek és embertelennek bélyegezték a kormányfőt.

Ezen események fényében a hírek szerint már több tucat konzervatív képviselő készül arra, hogy követelje az úgynevezett bizalmi szavazást a miniszterelnök ellen (a kormány által saját maga ellen kezdeményezett szavazás a bizalom megrendülése esetén). A kabinetminiszterek is jelezték, hogy inkább leváltanák a vezetőjüket, ha a pozíciója veszélyben lenne. A képviselők a hitüket vesztették el a párt vezetőjében, és van olyan kabinetminiszter, aki azt mondta a barátainak, hogy aggódik „a miniszterelnök mentális állapota” miatt.

„Ideje hogy abbahagyja az önsajnálást, összekapja magát, és végre igazi vezető legyen. Vagy ez, vagy inkább ne legyen akkor semmi” – nyilatkozta egy képviselő. May-t tehát az a veszély fenyegeti, hogy Iain Duncan Smith sorsára jut, akit 2003-ban szavaztak ki, miután 48 képviselő írta alá a bizalmatlansági indítványt ellene. Egy volt miniszter ezt fűzte hozzá a dologhoz: „Szerintem inkább előbb, mint utóbb, távozni fog. A kritikus napok június 28-29-én lesznek, amikor is szavazatot kell nyernie a Queen’s speech-en. Ha ezt elveszti, akkor igazából eldőlt a sorsa.”

May a napokban a forrongó indulatok közepette bocsánatot is kért a Grenfell torony áldozataitól, és beismerte, hogy a nekik és családjaiknak biztosított segítség nem volt elegendő.

„A mentőcsapatok, tűzoltók, egészségügyi dolgozók gyors reagálása és munkálkodása hősies volt. De őszintén szólva a már kijutott embereknek és családoknak szüksége lett volna több segítségre, akár csak alapvető információkra is, és ezt a tragédia első óráiban nem igazán kapták meg.”

Ezt vélhetően védekezésképp mondta, mivel rengetegen kritizálták azért, mert bár meglátogatta a helyszínt a tűzesetet követően, de nem találkozott az áldozatokkal. Végül pénteken meglátogatta a kórházban a sebesülteket, majd találkozott a károsult családokkal is, és bejelentette, hogy 5 millió fontot terveznek fordítani az otthon nélkül maradtak megsegítésére, sőt állítólag ezt már folyósították is, és többet is rászánnak erre, ha kell. Ezután elrendelte, hogy naponta jelentsenek neki a családok elszállásolásának állapotáról. A közhangulat viszont még így is egészen a kormány és a kerületi tanács ellen fordult, pénteken még két spontán tüntetés is kitört emiatt belvárosban – egy a kensingtoni városházánál, egy pedig a Downing Streeten. Eközben a rendőrség bejelentette, hogy 58-ra emelkedett a feltételezett halottak száma, de még messze van a helyszín átkutatásának a vége.    Forrás Hirdetőknek: info@hungliaonline.com

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után