Több, mint 4 millió ember írta alá a petíciót országszerte Nagy-Britanniában, hogy ismételjék meg az EU-ból való kilépést tárgyaló népszavazást, miután nem volt eléggé meggyőző a fölény a kilépés javára.

petition_0

Akkora mennyiségű szavazat gyűlt össze, hogy a kormánynak napirendre kellett tűznie a téma megtárgyalását. Ez a petíció volt a kormány weboldalának valaha volt legnépszerűbb témája, melyre annyi szavazat érkezett, hogy az oldal órákon belül összeomlott a nagy látogatottság miatt.

A kormány megvitatta a témát, és a következő válasszal szolgál a szigetország lakosságának:

4820

„Az Európai Uniós népszavazás 2015 decemberében a Királynő által is jóvá lett hagyva, és a parlament túlnyomó többsége is támogatta. A törvény nem tartalmazott feltételt, ami a győzelmet valamiféle százalékos arányú küszöbhöz kötötte volna, sem pedig olyat, ami a részvételi arányra vonatkozott.”

„Ahogyan azt a miniszterelnök is egyértelművé tette június 27-én, az alsóházhoz intézett nyilatkozatában, a mostani népszavazás az egyik legnagyobb demokratikus lépés volt a brit történelem során, tekintve, hogy 33 millió ember mondhatott véleményt a kérdés kapcsán.”

„A miniszterelnök úr továbbá azt is elmondta, hogy ez a referendum egy olyan dolog, ami egyszer történik meg az életünk során, és a végeredményét tiszteletben kell tartani. Éppen ezért mostantól el kell kezdenünk felkészülni a kilépésre, és a brit kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy az EU-val folytatott tárgyalások során a lehető legjobb feltételeket sikerüljön kieszközölni a szigetországnak.”

A petíció arról szerette volna meggyőzni a kormányt, hogy a népszavazás ne legyen érvényes, ha kevesebb mint 60% a győztes fél szavazati aránya, vagy, ha a részvételi arány nem éri el a 75%-ot.

Most már láthatjuk, hogy második népszavazás biztosan nem lesz. Sajnos a kilépés mellett kampányolók több dologban hazugságokat állítottak, amikről itt olvashattok. Az EU-ból való kilépést azonban a parlamentnek kell megszavaznia, hogy törvényes legyen, tehát még nincs minden „veszve”. Végül itt van 6 dolog, amiben a kilépés érinti a Nagy-Britanniában élők sorsát.     Forrás: http://www.standard.co.uk/

[fblike]

Ugrás a HuNglia főoldalára