koronavírus egyéni vállalkozók támogatás

A pénzügyminiszter, Rishi Sunak március végén bejelentett egy új rendszert a koronavírus által érintett egyéni vállalkozók támogatására. A támogatás végre, mindenki örömére néhány nap múlva elérhetővé válik, pontosabban szólva amennyiben jogosultak vagyunk rá, elindíthatjuk a folyamatot, hogy megkaphassuk. A brit kormány a lakosság nagy részéről már gondoskodott a jövedelmeket illetően, azonban az egyéni vállalkozók számára eddig nem sok konkrétum hangzott el azzal kapcsolatban, hogy mikortól lesz elérhető a felvehető pénzösszeg. Egészen mostanáig…

koronavírus egyéni vállalkozók támogatás

Az egyéni vállalkozók számára meghirdetett jövedelemtámogatási rendszer az átlagos havi bevételünk 80% -ának megfelelő adóköteles támogatást nyújt majd, amelyet egy összegben fizetnek ki mindenkinek, összesen maximum 7500 fontos összegig.

Hogyan lehet ellenőrizni, hogy jogosult vagy-e rá?

Először is fel kell menni a kormány honlapjára (gov.uk) és ott erre a kifejezésre kell rákeresni: „Self-Employment Income Support Scheme”. Az egyszerűség kedvéért azonban inkább itt a link, amire rákattintva egyből a megfelelő oldalon találod magad. Azt ellenőrizni, hogy jogosult vagy-e, május 4-től tudod. Görgess le a „Check if you’re eligible to claim” alcímig és alatta találod a linket magához a felülethez, ahova be kell írni az adataidat.

Ahhoz, hogy le tudd ellenőrizni, hogy megkaphatod-e a támogatást, ezekre lesz szükséged:
  • National Insurance szám – NI szám
  • Self Assessment Unique Taxpayer Reference (UTR) – egyéni adóazonosító

Ha megerősítik, hogy jogosult vagy rá, akkor szükséged lesz a kormány oldalán létrehozott egyéni vállalkozói profilod felhasználónevére illetve a hozzá tartozó jelszóra, illetve az email címedre és a telefonszámodra.

Most még nem férsz hozzá a pénzügyi támogatáshoz. Hamarosan kapni  fogsz egy e-mailt a kormánytól amiben részletesebben le lesz írva, hogy mikortól lesz elérhető a pénzösszeg, amire jogosult vagy. Várhatóan ez valamikor május 13. és 18. között lesz esedékes.

Teendők az igényléshez:

  1. Ha megvan a dátum, hogy mikor igényelhetsz, lépj be a kormány oldalán létrehozott egyéni vállalkozói profilodba felhasználóneved és jelszavad segítségével.
  2. Az igénylés során meg kell majd adnod a bankszámlaszámod és a sort code-od.
  3. Az összeget, amire jogosult leszel, automatikusan kikalkulálják neked a korábbi adóbevallásaid alapján.
  4. Miután a kormány megkapta az igénylésed, és elfogadta azt, hat munkanapon belül egy összegben átutalják a számládra.

Ezek az új szabályok várhatnak a Nagy-Britanniában dolgozókra a kijárási korlátozás feloldása után

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után