Az EUs állampolgárokra ez a procedúra vár, ha maradni akarnak a kilépés után Nagy-Britanniában 1

A tavaly bemutatott tervek szerint Nagy Britanniában élő uniós állampolgárok milliónak kell útlevelüket beküldeniük a belügyminisztériumba, hogy joguk legyen a Brexit után az Egyesült Királyság területén maradni.

Az EUs állampolgárokra ez a procedúra vár, ha maradni akarnak a kilépés után Nagy-Britanniában 3

Körülbelül 3,7 millió uniós állampolgárnak kell bizonyítania személyazonosságát, hogy „letelepedett státuszt” szerezzenek, de nagy részük nem tudja ezt elvégezni digitális úton. Korábban az a hír járta, hogy £65 – ot kell majd fizetni a folyamat lebonyolításáért, ami gyermekeknél £32-ra módosul. Ezt azonban a brit kormány egy nem régiben tett bejelentés során megmásította, és a friss hírek szerint ingyenessé teszik.

A miniszterek mintegy 300 millió fontot különítettek el annak érdekében, hogy újradefiniálják azon uniós állampolgárok státuszát, akiknek jelenleg teljes jogukban áll itt tartózkodni, míg bennfentesek úgy tartják, hogy a költségek még magasabbak lehetnek majd.

Belügyminiszter Sajid Javid úgy döntött, csütörtökön kérdéseket tesz fel azon kérdés kapcsán, hogy a már Egyesült Királyságban élő uniós állampolgárok milyen elbánásban részesülnek a kilépés után, ami a Brexit tárgyalások egyik kulcsfontosságú pontja.

Azonban a vezető EU-tagállamok már aggodalmukat fejezték ki az Egyesült Királyságban élő európai polgárokra nehezedő terhekkel kapcsolatban, akik nem szavazhattak a 2016-os népszavazáson. Vannak kérdőjelek arra vonatkozóan is, hogy mi történik, ha a Brexit tárgyalások összeomlanak. A pályázati eljárás folyamatának megerősítése legalább biztosítékot fog nyújtani az EU polgárainak Nagy-Britanniában, akiknek élete a szavazás óta bizonytalanná vált.

Az érintett polgároknak egy három részből álló jelentkezési procedúrán kell majd átesniük. Először a személyazonosságot fogják ellenőrizni, a második fázisban a jogosultságunkat nézik majd meg, vagyis, hogy maradhatunk-e, és végül a harmadik része a procedúrának egyfajta alkalmassági vizsgálat lesz, és emellett azt is megnézik majd, hogy folyik-e ellenünk bármilyen eljárás, vagy büntetett előéletűek vagyunk-e.

A legtöbb ember a jelentkezési folyamat legnagyobb részét az interneten keresztül le fogja tudni bonyolítani, de az első fázis során a kormánynak be kell mutatnunk majd valamilyen személyazonosságot igazoló dokumentumot, tehát egy személyit vagy egy útlevelet. Ezzel azonban van egy kis bibi! A kormány már létrehozott egy applikációt, aminek segítségével feltölthetjük és elküldhetjük a Home Office-nak a szükséges dokumentumokat az interneten keresztül is, azonban jelen állás szerint csak androidos készülékek számára lesz ez a verzió elérhető. Ez pedig a brit lakosságnak csak az egyharmadát fedi le.

Elvileg lesznek országszerte olyan kinevezett helyszínek, ahova személyesen be lehet majd menni, hogy bemutassuk az útlevelünket, de sokak számára az lesz a legkézenfekvőbb opció, hogy postán küldjék be a személyit vagy útlevelet. Ez sokakat kiakasztott, és számos problémához vezethet, arról nem is beszélve, hogy a postán eltűnt útlevelek száma idáig is több száz volt évente, ha pedig most százezrek kényszerülnek rá, hogy ezt a módszert válasszák, akkor abból még sokaknak lehet problémájuk.

A Brexit levezényléséért felelős EU oldali koordinátor, Guy Verhofstadt ismételten jelezte nemrégiben, hogy követeli, hogy az EU állampolgárok számára ez a procedúra ingyenes legyen. „Már miért kellene az EU állampolgárokat, akik adót fizetnek és rendesen dolgoznak, pénzügyi szempontból „büntetni”, amikor nekik még szavazati joguk sem volt a Brexit népszavazáson.” – nyilatkozta Verhofstadt csütörtökön.

A belügyminisztérium a procedúra lebonyolításához szükséges 1500 főből már 1000 embert felvett a feladatra. A lebonyolításra szánt 300 millió fontból nagyjából 170 milliót emészt fel a tervezés és az új alkalmazottak felvétele, a maradék pedig majd a lebonyolításra fog elmenni a tervek szerint. Több olyan nyilatkozat is elhangzott azonban a témával kapcsolatban, hogy a jelentkezőktől beszedett összeg nem fogja teljesen fedezni a kiadásokat, ami miatt további tőkeinjekcióra lesz majd szükség, de hogy honnan, kitől és miként, arról egyelőre nem esett szó.

Vélhetően a legtöbb ilyen jelentkezés átfutási ideje mindössze néhány nap lesz, tehát nem kell majd heteket hónapokat várnunk rá. Persze az, hogy az útlevelünket mikor adják vissza az megint csak egy másik történet. Jelen állás szerint mindenki, aki 5 éve itt él Nagy-Britanniában, meg fogja kapni a letelepedett státuszt, ami annyit tesz, hogy maradhatunk, élhetünk és dolgozhatunk a szigetországban úgy mint eddig. Aki a kilépéskor még nem lesz 5 éve, hogy itt tartózkodik, az „pre settled” státuszt kap majd, amivel maradhat addig míg az 5 év le nem telik és akkor megkérheti majd a letelepedett státuszt.

Valószínűleg ugyanezt a státuszt kapja meg mindenki más, aki az átmeneti időszak alatt érkezik a Brexit után, vagyis 2020 decemberéig. Arra, hogy bizonyítsuk, hogy mennyi ideje élünk az országban a legtöbb esetben nem lesz szükség, ugyanis a kormány a HMRC és a DWP adatbázisan keresztül ezt fogja tudni ellenőrizni. Természetesen  még nem 100%, hogy pontosan így fog minden lezajlani, ez ugyanis a Brexit tárgyalások alakulásától is függ, azonban Theresa May azt nyilatkozta, hogy senkinek nem kell félnie, garantálja, hogy senki nem lesz az országból jogtalanul eltávolítva, akárhogy is alakulnak a dolgok a következő hónapok során.          Forrás

Megosztás