A brit egészségügyminiszter beismerte, hogy egy amerikai filmből merített ötletet az oltási stratégiához 1

Lehet van, akinek vicces, és van akinek bizarr, és biztos olyan is van akinek ijesztő, de akárhogy is legyen, Matt Hancock az egyik nyilatkozatában azt mondta, hogy egy ismert, világjárványról szóló film hatással volt az általa kigondolt oltási stratégiára.

A brit egészségügyminiszter beismerte, hogy egy amerikai filmből merített ötletet az oltási stratégiához 3

Az egészségügyi minisztert az LBC-nél azokról a pletykákról faggatták, miszerint egy hollywoodi film inspirálta az országban a vakcina program bevezetésének módját. A miniszter úr nevetve azt válaszolta, hogy bár a film az ő stratégiájának nem az „elsődleges forrása” volt, de azt mindenképp megtanulta belőle, hogy globális méretű harc fog kialakulni a vakcinákért.

A szóban forgó film pedig a 2011-es Contagion (Fertőzés), ami azt mutatja be, hogy egy világjárvány miként terjedhet el egész bolygónkon, és hogy egy ilyen szituációban a kormány és az egyszerű hétköznapi emberek hogyan reagálnak, és milyen nehéz döntéseket kell meghozniuk az életben maradás érdekében. Egy asszony rosszul lesz, miután hazatér hongkongi útjáról. Két nappal később már halott, és az orvosok nem tudják, miért. Hamarosan más embereken is jelentkeznek a tünetek: köhögés, láz, bénulás, agyvérzés és halál. A világ minden részén szaporodnak a megbetegedések, majd kitör a globális járvány. Miközben az amerikai kutatóintézet orvosai megpróbálják megfejteni a vírus kódját, Dr. Leonora Orantes, az Egészségügyi Világszervezet munkatársa a járvány forrását keresi. Az egyes országokat pedig a széthullás veszélye fenyegeti.

Mr. Hancock, aki felülbírálta a javaslatokat, és 30 millió helyett 100 millió adag oxfordi oltást rendelt el, ezt nyilatkozta: “Nem fogom kevesebbel beérni.”

“A film nagyon jól bemutatja, hogy az oltási program körüli legnagyobb stressz valójában nem a bevezetés előtt van – amikor a tudósok és a gyártók éjt nappallá téve dolgoznak – hanem utána következik, amikor hatalmas vita alakul ki a kormányok közt az oltási sorrendről.” – magyarázta az LBC műsorvezetőjének, Nick Ferrarinak.

„Tehát nemcsak ahhoz ragaszkodtam, hogy elegendő mennyiséget rendeljünk minden felnőtt számára, hogy mindenki megkaphassa mind a két adagot, hanem nagyon korán kikértük a szakértők tanácsát a prioritások meghatározásához, és nyilvánosságra hoztuk azt, hogy ne alakulhasson ki vita abból, hogy milyen sorrendben kaphatják meg az emberek az oltást.”

Azt is elmondta az ITV Good Morning Britain című műsorában, hogy a film „betekintést engedett” a potenciális nemzetközi oltóanyaggal kapcsolatos vitákba. Az Egészségügyi és Szociális Minisztérium egy korábbi tanácsadója elmondta a Sky-nak, hogy Mr. Hancock már a járvány elejétől kezdve állandóan a filmet emlegette. Elmondása szerint mindig két dolgot mondogatott: hogy az oltás mennyire fontos lesz, és hogy amikor kész lesz, mekkora harc lesz majd érte.

“Megnéztem a filmet – ami egyébként valójában nagyon komoly epidemiológusok tanácsain alapul. Az első dolog amit leszögeztem az az volt, hogy kikötöttem, hogy amikor megkapjuk az oxfordi oltást, akkor a saját lakosságunk védelme legyen az elsődleges cél. És az Egyesült Királyság egészségügyi minisztereként ez a kötelességem. Ugyanakkor a világ többi országának beszerzési áron adjuk el – amit nagyon sokan nem értékelnek eléggé. Más oltóanyag-gyártók tízmilliárd fontokat keresnek az oltások eladásával.”

Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után