A Brit állampolgárság vagy a letelepedett státusz Angliában tartja a kinti magyarokat? 1

A 2016-os Brexit szavazás óta megduplázódott azoknak a honfitársainknak a száma, akik brit állampolgárságot igényeltek és több, mint százezren folyamodtak letelepedett státuszért az Egyesült Királyságban.

A Brit állampolgárság vagy a letelepedett státusz Angliában tartja a kinti magyarokat? 3

A Belügyminisztérium hivatalos adatai szerint az elmúlt 4 évben gyakorlatilag megkétszereződött a brit állampolgárságért folyamodó magyarok száma az azt megelőző 4 évhez képest. Míg 2012 és 2016 között a jelentkezés leadók (felnőtt és gyermek összesen) száma nem érte el az évi 1000-et, 2017-ben jelentősen megnőtt az állampolgárságért folyamodók száma.
2018-ban és 2019-ben brit állampolgárságra évente több, mint 2000-en jelentkeztek. Idén pedig fél év alatt közel annyian folyamodtak állampolgárságért, mint korábban egy egész év alatt.

Az alábbi táblázatban a piros választóvonal a 2016-os Brexit szavazást jelenti:

A Brit állampolgárság vagy a letelepedett státusz Angliában tartja a kinti magyarokat? 4

A Brexit szavazás óta persze megnőtt azoknak a magyaroknak is a száma, akik az „EU Settlement Scheme” keretében letelepedett jogállást kérvényeztek. Ez természetesen jóval kevesebb kiadással jár, nem vesz ki súlyos ezreket a családi kasszából.

2018 és 2020 között több, mint 100 000 magyar honfitársunk jelentkezett a letelepedett státuszra, melyet folyamatos, 5 éves tartózkodás után kérvényezhettek. A jelentkezettek kétharmada, vagyis több, mint hatvanezren jogosultak a letelepedett státuszra, egyharmaduk pedig, valamivel több, mint harmincezren az úgynevezett „pre-settled status”-t kapták, ami leginkább ideiglenes tartókodási engedélyként terjedt el a köztudatban. Ez utóbbit azok kapták, akik a jelentkezés leadásakor még nem éltek 5 évet az Egyesült Királyságban.

A Brit állampolgárság vagy a letelepedett státusz Angliában tartja a kinti magyarokat? 5

A letelepedett jogállás iránti kérelem benyújtására a kilépési megállapodás értelmében 2021. június 30-ig van lehetőség. A brit állampolgárság és a letelepedett státusz / tartózkodási engedély megszerzésének feltételeiről korábbi cikkeinkben már olvashattatok bővebben.    Forrás     bszemese

Megosztás