Azok, akik a Brexit népszavazáson a kilépésre szavaztak, valószínűbben írják úgy le magukat, hogy “nemzetiségi alapon előítéletes”, mint azok, akik maradni szerettek volna – derül ki egy friss felmérésből.

A 2200 ember megkérdezésével készült kutatás szerint a kilépés-pártiak 34%-a tartja magát faji alapon elfogultnak, szemben a maradás-pártiak 18%-os arányával. A National Centre for Social Research által publikált tanulmány szerint a britek összesen 26%-a tartja magát „kicsit vagy nagyon” elfogultnak faji alapon.

A felmérést 1983 óta minden évben elvégzik. Ez idő alatt a magát enyhén vagy nagyon rasszistának valló emberek aránya sosem esett 25%, azaz a megkérdezettek negyede alá. A legmagasabb szám 1989-ban volt, ekkor az emberek 39%-a vallotta magát elfogultnak, a második csúcsérték pedig 2011-ben volt, 37%-kal. Egy 2014-ben publikált tanulmány szerint pedig a britek 18%-a gondolja úgy, hogy „vannak olyan faji és etnikai csoportok, akik kevésbé intelligensek, mint a többi”. Emellett a 3000 megkérdezett 44%-a mondta azt, hogy vannak olyan etnikai csoportok, „akik természetüknél fogva keményebben dolgoznak”.

A férfiak hajlamosabbak voltak rá, hogy faji alapon előítéletesnek vallják magukat, mint a nők – előbbiek közül 29%-a, utóbbiak 23%-a mondta ezt. A politikai beállítottság is sokat számít ebben a kérdésben, ugyanis a konzervatív támogatók 33%-a mondta magáról, hogy kissé rasszista, míg a munkáspárt támogatói közül csak 18%.

“Ezek a számok egyértelműen megmutatták, hogy a britek egy jelentős kisebbsége faji alapon még mindig elfogult” – mondta Nancy Kelley, a National Centre for Social Research vezetője.

„Az eredmény kissé ellentmond a British Social Attitudes által készített felmérésekben megjelenő növekvő toleranciának. Az előítélet egy olyan dolog, ami a társadalom egészét nézve aggasztó, mivel a faji alapú előítéletek elősegítik a faji egyenlőtlenségek kialakulását az olyan területeken, mint az oktatás, a munkavállalás vagy az igazságügy.”

„Túlságosan elnézőek vagyunk a rasszizmus növekvő hullámaival szemben, ami egy egyenlőtlen társadalomhoz vezet. Muszáj megfelelő kommunikációs formákat találnunk az előítéletek eloszlatására. De ami még ennél is fontosabb, olyan szabályozásokat kell életbe léptetni, amik megakadályozzák a faji alapú megkülönböztetés létrejöttét” – mondta dr Omar Khan, a Runnymede think tank vezetője az ügy kapcsán.    Forrás Hirdetőknek: [email protected]