„A Brexit működik és eredményes”: a brit miniszterelnök mai nyilatkozata az EU-val való kapcsolat megújítását illetően 1

Rishi Sunak elutasított minden olyan javaslatot, amely az EU-val folytatott megrongálódott kereskedelem újjáépítésére irányul, ami aláásná az Egyesült Királyság szabadságjogait, és azt is elmondta, kitart amellett, hogy a Brexit „működik és eredményes”.

„A Brexit működik és eredményes”: a brit miniszterelnök mai nyilatkozata az EU-val való kapcsolat megújítását illetően 3

A miniszterelnököt a CBI konferenciáján arról kérdezték, hogyan értékeli a pénzügyminiszter azon állítását, hogy a 15 százalékos kereskedelmi visszaesésért felelős akadályok „döntő többsége” megszüntethető. Jeremy Hunt megjegyzései sok toryt megriasztottak, annak ellenére, hogy a kormány elutasította azokat a javaslatokat, amelyek szerint egy szorosabb „svájci típusú” megállapodást kellene kötni Brüsszellel.

De Mr. Sunak legutóbbi nyilatkozatában aztán ezt mondta: „Hadd legyek egyértelmű ezzel a témával kapcsolatban. Az én vezetésem alatt az Egyesült Királyság nem folytat vagy épít ki semmilyen olyan kapcsolatot Európával, amely az uniós jogszabályokhoz való igazodáson alapulna.”

A kormányfő a határellenőrzésre és az új kereskedelmi megállapodásokra hivatkozott, és azt mondta: „A Brexit óriási előnyöket és lehetőségeket tud nyújtani, és már most is nyújt.”

Elutasította továbbá a CBI határozott idejű vízumok kibocsátására vonatkozó felhívását is, hogy a vállalkozások több tengerentúli munkaerőt hozhassanak be a munkaerőhiány megszüntetésére – hangsúlyozva, hogy prioritása jelenleg az illegális, a Csatornán átkelő migránsok megfékezése. A brit embereknek „bízniuk kell abban, hogy a rendszer működik és igazságos” a bevándorlásról szóló szélesebb körű beszélgetés előtt – mondta Sunak az üzleti vezetőknek.

A „svájci típusú megállapodásról” szóló pletyka azzal fenyegetett, hogy újra fellángol a toryk közti belső Brexit-háború – annak ellenére, hogy nagyon valószínűtlen, hogy az EU ilyen megállapodást felajánlana, még ha az Egyesült Királyság akarná is ezt. Nigel Farage „árulásnak” nevezte ezt, és azt állítja, hogy a konzervatívok „a következő általános választáson megsemmisülnek majd méghozzá olyan mértékben, amelyet fel sem tudnak majd dolgozni”.

A kormányra azonban nyomás nehezedik amiatt is, hogy elmagyarázza, hogyan fogja enyhíteni a GDP előre jelzett 4 százalékos esését, és a 15 százalékos kereskedelmi veszteséget amit Boris Johnson kemény Brexit-megállapodása okozott. A CBI a munkaerőhiányra hívta fel a figyelmet, mint fő problémára, és arra figyelmeztetett, hogy a múlt heti őszi költségvetés nem tartalmaz növekedésre vonatkozó tervet.

Arra a kérdésre, hogy a Brexit és a migráció körüli összetűzések ellenére továbbra is azt mondja-e, hogy a kormánypárt a „vállalkozások pártja”, így válaszolt: „Igen, egyértelműen kijelenthetem.”

Sunak azt mondta, hogy „a munkaerő szabad mozgásának megszüntetésének részben az volt az oka, hogy újra beépítsük bevándorlási rendszerünkbe a nyilvánosság jóváhagyását”.

„Ha olyan rendszert akarunk kialakítani, amely lehetővé teszi a vállalkozások számára, hogy hozzáférjenek a legjobb és legtehetségesebb dolgokhoz a világ minden tájáról, akkor többet kell tennünk annak érdekében, hogy a brit emberek bizalmát elnyerjük a rendszer működőképességét és igazságosságát illetően. Ez azt jelenti, hogy le kell küzdeni az illegális migrációt.” – mondta a miniszterelnök. Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után