A brexit miatt a munkavállalók jogai nagy mértékben sérülhetnek Nagy-Britanniában 1

Kevesebb joga lehet az alacsony és középjövedelmű dolgozóknak az Egyesült Királyságban és Európában is a Brexit után – figyelmeztet egy riport.

A brexit miatt a munkavállalók jogai nagy mértékben sérülhetnek Nagy-Britanniában 3

A Trade Union Congress által készített elemzésben, amelyet nemrégiben publikáltak, azt írják, hogy a dolgozó embereknek csökkenhetnek majd a jogai a munkahelyen mind az UK, mind az EU területén, különösen akkor, ha Britannia kilép az egységes piacból, és az uniós szabályozási rendszerekből. Ez a szcenárió valószínűleg jobb munkakörülményeket jelent majd azoknak, akik magasan fizetett, összetett munkát végeznek, ami vonzhatja majd a külföldi befektetéseket – azonban a közép, vagy alacsony fizetésű dolgozókat az a veszély fenyegeti, hogy csökken a védelmük a munkahelyeken, hogy ezáltal nőjön a versenyképesség.

A riport, melynek az a címe, hogy „Egy rossz Brexit megállapodás csökkentheti a dolgozók jogait Európában?”, azt vizsgálja, hogy milyen a kapcsolat a munkakörülmények és a külföldi direkt befektetések között, és nagyon sok lehetséges következményt megvizsgált. Ennek fényében figyelmeztet, hogy ha a Brexit tárgyalások odajutnak, hogy az UK kilép az egységes piacról és az uniós szabályozási rendszerből, akkor van rá esély, hogy a munkakörülmények rontásával igyekeznek majd magasabb költséghatékonyságot elérni.

„Az ilyen kimenetelnek lehet az a következménye, hogy az alsóbb munkavállalói réteg abba a veszélybe kerül, hogy csökkentik a jogaikat a munkahelyen. Ez azt jelenti, hogy azért, hogy az Egyesült Királyság versenyképes maradjon az alacsonyabban fizetett munkaerő piacon, egyes szektorokban csökkenés várható a jogok terén.” – írja az elemzés. A TUC igazgatója, Frances O’Grady figyelmeztetett, hogy ha a Brexit tárgyalások során nem biztosítják a munkavállalói jogok védelmét, az „pusztító versenyhez” vezethet. „Ha nem védjük meg a dolgozóink jogait egy erős megállapodással a tárgyalások során, akkor Britannia gazdasága egy alacsony alkuképes pozícióba kerül majd, ez pedig az EU-t is aggasztani fogja, és egy nagyon előnytelen verseny kezdődhet” – mondta.

„Már láttuk az alacsonyan képzett, alacsony produktivitású gazdaság válságát, ahol az emberek kilátástalan, rossz munkákba ragadtak bele kényszerből. Az, ha csökkennének a munkahelyi jogok, vagy csak hátramaradnánk európai szomszédjaink mögött, csak növelné ezt a trendet.”

A munkavállalói jogokat érintő aggályok akkor születtek, amikor Theresa May kijelentette, biztosítani akarja a jogot a minisztereinek, hogy változtathassanak a brit törvényeken, alaposabb átvizsgálás nélkül. Emiatt azzal vádolják a miniszterelnököt, hogy teljesen magához akarja ragadni a hatalmat, és elkezdtek félni az emberek, hogy ez a dolgozói jogok, fizetett szabadságok csökkenését jelenthetné, noha megígérte pár éve Tony Blair, hogy ezeket megvédik. A munkáspárt múlt hónapban kijelentette, hogy megválasztásuk esetén helyreállítanák az eredeti állapotot az egységes piac és a vámunió tekintetében, ezáltal védenék meg az embereket a munkahelyek elvesztésétől.

Azt is mondták, hogy elvetnék a kormány nagy visszalépési rendeletét, és helyette az Uniós jogok és védelem rendeletét vezetnék be, ami biztosítaná, hogy „az EU-tól származó törvények, beleértve a munkahelyi törvényeket, úgy maradnának, és teljes védelem alatt állnának” – bár hogy ezt pontosan hogyan tervezik, az nem derült ki. A Liberty, az egyik vezető civil szervezet nemrég közölt egy elemzést a kormány nagy visszalépési tervezetéről, kiemelve a pontjait, ami alapján sérülhetnek a dolgozók jogai. „A mai riport csak megerősíti a munkavállalói jogok fontosságát – nem csak a most következő tárgyalások során, de akkor is, amikor szépen ki akarnánk hátrálni az EU-s szabályozások alól a visszalépési tervezet szerint” – mondta Rachel Robinson, a Liberty vezetője a TUC riportjáról.

„Az országunk arra szavazott, hogy kilép az Unióból, nem arra, hogy elveszíti a jogait. Bárki vezeti is az országot június 8 után, kötelessége minél hamarabb biztosítani a dolgozók védelmét.” A TUC egyébként már februárban figyelmeztetett a lehetséges „megnyirbált, versenyképtelen védelemről”, amivel a dolgozóknak kellene szembenézni, és ez több nulla órás szerződést, és kevesebb szabadságot, fizetést jelentene a Brexit után.    Forrás Hirdetőknek: info@hungliaonline.com

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után