Egy új felmérés szerint még a maradáspártiak 29%-a is elfogadná az uniós állampolgárok kitelepítését, ha erre kerülne sor.

A megkérdezett kilépés pártiak 34%-a ezzel szemben egy olyan Brexitet támogatna, ami nem ad hatalmat a brit kormánynak az uniós bevándorlás felett, és megtartaná a migráció jelenlegi szintjét. Az innovatív tanulmányt az Oxford Egyetem és a London School of Economics közösen készítette, és a maradás és kilépéspártiak véleményeit vizsgálta – amik meglepő módon sok mindenben nem állnak olyan távol egymástól, mint gondolnánk.

Ahelyett, hogy direkten megkérdezték volna, hogy elfogadnák-e a válaszadók a Brexit végkimeneteleit, a felmérést készítők egy sor javaslattal álltak elő, amik a „puha” és a „kemény” Brexit esetén jöhetnének létre, illetve a kettő között egy skálán. 29%-kal a fent említett ötlet volt a legkevésbé támogatott a maradáspártiak között, 60% elfogadná azt a végkimenetelt, amiben az uniós állampolgárok korlátozás nélkül maradhatnának az országban.

„Hagytuk, hogy a statisztikák az emberek választásai alapján alakuljanak” – mondta a felmérést készítő egyik professzor az LSE-ről. „A maradáspártiak 29%-a elfogadná azt a megállapodást, amelynek ez lenne a végkimenetele, egy sor más alternatíva mellett. Ezek nem elszigetelt preferenciák. A számok valójában tehát azt jelentik, hogy a maradáspártiak inkább támogatják az uniós állampolgárok jogait, de nem ellenkeznének teljesen egy ellenkező kimenetel esetén.”

A felmérés ezzel egy olyan jelenséget tárt fel, amit dr Leeper a „vesztesek beleegyezésének” nevezett, és azt jelenti, hogy a maradáspártiak hajlandóak elfogadni a kemény Brexitet is, mivel elfogadják a népszavazás eredményét is.

A tanulmány inkább konvergenciát mutatott, mint a médiában gyakran nagyon ellentétesen ábrázolt véleményeket. A kilépés-és maradáspártiak meglehetősen hasonló véleményeken vannak a kereskedelmi megállapodás, a „válási számla”, az egységes piachoz való hozzáférés, és a kilépés pontos dátuma kapcsán. Azoknak a politikusoknak és kampányolóknak tehát, akik reménykednek a népszavazás eredményének megváltoztatásában, ez meglehetősek kellemetlen felmérés lehet.

„Az emberek nem bánják meg a választásukat, nem bánják a kilépés melletti döntést. Még a maradáspártiak is támogatnak sok olyan kimenetelt, amit mondjuk a média egyáltalán nem maradáspártinak állít be” – jegyezte meg ezzel kapcsolatban dr Leeper.    Forrás Hirdetőknek: [email protected]