LONDON, UNITED KINGDOM – DECEMBER 8: (L-R) Camilla, Duchess of Cornwall, Prince Charles, Prince of Wales, Queen Elizabeth II, Prince Philip, Duke of Edinburgh, Prince William, Duke of Cambridge and Catherine, Duchess of Cambridge arrive for the annual evening reception for members of the Diplomatic Corps at Buckingham Palace on December 8, 2016 in London, England. (Photo by Dominic Lipinski-WPA Pool/Getty Images)

A trónhoz közelálló források szerint a Királynő arra készül, hogy lemond a trónról, és átadja fiának, Károly hercegnek.

Erzsébet királynő, aki jelenleg 92 éves, a hírek szerint a belső köreit már beavatta abba, hogy 95 éves korában át szeretné adni a trónt. Ezt egyelőre nem erősítette meg az udvar, így nem biztos az „öröklési terv” elindítása, amihez egyébként egy speciális öröklési törvényt kellene életbe léptetni.

„Több magas beosztású udvari alkalmazottal beszéltem, és mind megerősítette, hogy már elkezdték az előkészületeket a terv elkezdéséhez” – mondta a királyi hírforrás a Daily Mailnek. „Mind megerősítették, hogy Károly trónra kerülése már nagyon is lehetséges lehet a közeljövőben.” Ez azt jelentené, hogy a teljes királyi hatalom Károlyhoz kerülne annak ellenére, hogy édesanyja még életben van.

„A monarchia intézménye iránti teljes tisztelet miatt a Királynő biztos akart lenni abban, hogy mindent megtesz az országáért és népéért, mielőtt átadná a koronát fiának. Komolyan vette feladatát. De tisztában van a korával is, és azt szeretné, hogy mostmár ha eljön az átadás pillanata, az zökkenőmentes legyen. Tudom, hogy Őfelsége nagyon alaposan átgondolta a lehetőségeit, és úgy gondolja, hogy ha még 95 évesen életben lesz, akkor inkább átadja már a koronát Károlynak” – mondta az udvarban dolgozó, magas beosztású forrás.

Erzsébet királynő 1952 óta van a trónon, 21 éves születésnapján esküdött fel jövőbeli szerepére az Alsóház előtt. „Előttetek ígérem meg, hogy egész életemet – legyen ez rövid, vagy hosszú – az ország és a nép szolgálatának szentelem” – mondta akkor. Édesapja, IV. György halála után lett végül a törvényes uralkodó 1952 februárjában. Immáron pedig már ő Britannia legrégebben trónon lévő uralkodója, és a közvélemény-kutatások szerint a mai napig nagy népszerűségnek örvend.

Ha pedig a hírek igazak, és nemsokára átadja a koronát Károlynak, azzal az újdonsült király is rekordot állít majd fel – ő lesz a legidősebb korában megkoronázott uralkodó. Ha pedig esetleg Károly is úgy dönt, lemond a hatalomról, akkor az a legidősebb fiára, Vilmos hercegre szállna. Ezután pedig a harmadik az öröklési sorban Vilmos és Katalin bájos hároméves kisfia, György.

A kastélyban eközben komoly munkálatok folynak, a hírek szerint a palotát 369 millió fontból újítják fel, és elvileg a királynő is teljes mértékben támogatja az átalakításokat. A munkálatok ellenére Erzsébet a palotában marad, de talán időlegesen néha hálószobát kell váltania. A személyzet nagy részét viszont el kellett költöztetni.

A Kensington Palace egyelőre nem kommentálta a híreket.    Forrás Hirdetőknek: [email protected]