A rendőrségnek megalapozott gyanúja van arra, hogy a Grenfell torony tragédiájánál – amely több, mint 80 ember életét követelte – „vállalati emberölés” történt (azaz egy, vagy több ember haláláért nem egy személy, hanem egy kollektív vállalat felel, és jogilag felelősségre is vonható érte).

Mind a kensingtoni és chelsea-i önkormányzat, mind a Chelsea Tenant Management Organisation (TMO) gyilkossággal gyanúsítható a rendőrség jelenlegi álláspontja szerint. Legalább is ez derül ki a Metropolitan Police által az áldozatok családjainak és a túlélőknek kiküldött levélből. Eszerint „rengeteg anyag gyűlt össze”, és „rengeteg szemtanút hallgattak ki” a nyomozás során. „A rengeteg információ kezdeti feldolgozása után a vezető nyomozó értesítette Kensington és Chelsea önkormányzatát, valamint a TMO-t arról, hogy van okuk feltételezni, ők okozták a több tucat ember életét követelő tragédiát, és vállalati gyilkosság vádjával állnak szembe innentől.”

„Ez egy nagyon összetett és messzire nyúló nyomozás, ami a természetéből adódóan sokáig eltarthat” – nyilatkozta a Met szóvivője. „Hatóságunk elkötelezte magát arra, hogy folyamatosan informálja azokat a családokat, akik elvesztették szeretteiket a tragédiában, amennyire csak tudjuk. De ahogy az szokás, nyomozás közben más kommentárt nem adhatunk ki.”

A kensingtoni tanács elnöke és helyettese egyébként már lemondott a tűzvészt követően a rengeteg őket ért kritika miatt, és a TMO vezetője is lemondott pozíciójáról azért, hogy „koncentrálhasson a nyomozás során felmerült kötelességeire”. A rendőrség levele kapcsán a Tanács új elnöke, Elizabeth Campbell azt mondta: „A lakók megérdemlik a válaszokat a Grenfell torony tragédiája kapcsán, és remélhetőleg a rendőrség nyomozása mindenre fényt fog deríteni. Mindenben támogatjuk a hatóságok munkáját, és segítünk, amiben tudunk. További kommentár azonban nem lenne helyénvaló addig, amíg folyik a nyomozás.”

A Justice 4 Grenfell kampány vezetője, Yvette Williams azt mondta a hírre, hogy ez a fejlemény segíthet helyreállítni a bizalmat a rendőrség és a helyi lakosok között. A tűz után ugyanis sokan gyanúsították a hatóságokat elfogultsággal, és sokan féltek, hogy rettenetesen elhúzódik a nyomozás.

„Szerintem ez a fejlemény mutatja, hogy az ügy halad. Az, hogy elég bizonyíték gyűlt össze ahhoz, hogy egy vállalat elleni vizsgálat induljon, megnyugtató. De ettől függetlenül reméljük, hogy embereket is előállítanak majd. Azt akarjuk, hogy név szerint nevezzenek meg és ítéljenek el tetteseket – lehet mindkettő is, de csak a vállalati gyilkossággal nem elégednénk meg. Az emberek hozzák a szabályokat, a döntéseket, az emberek cselekednek, és azok az emberek a felelősek. Nem lehet egy vállalatot bebörtönözni, csak személyeket.”

A június 24-én kitört tűzvész során legalább 80 ember vesztette életét a 24 emeletes épületben nyugat-Londonban. Csütörtökön is még megemlékezés volt, 5 halott családja és baráti gyűltek össze gyászolni.   Forrás Hirdetőknek: [email protected]