70,000 munkahely szűnhet meg a Brexit miatt 1

Több, mint 70 000 munkahely tűnhet el, mikor megtörténik Nagy-Britannia „katasztrofális” kilépése az egységes piacból – figyelmeztet egy friss elemzés.

70,000 munkahely szűnhet meg a Brexit miatt 3

A Centre for London tanácsadó szervezet („think tank”) szerint a londoni főpolgármesternek, Sadiq Khannak kiemelt szerepe kellene, hogy legyen a Brexit tárgyalásokon. Az egyezkedések során neki kellene elsősorban megpróbálnia minimalizálni a veszélyét annak, hogy London veszít „kreatív atmoszférájából és változatosságából”. Emellett azt is javasolták, hogy ki kellene alakítani egy úgynevezett „városalkotó vízumot” Londonban, ami lehetővé tenné, hogy a külföldiek Londonban éljenek egy évig, miközben állás vagy start-up lehetőség után néznek.

A riportban – aminek a „nyitott város” címet adták – azt is felvetették, hogy ki lehetne alakítani egy két évre szóló „dolgozó nyaralás” vízumot a fiatalok számára (az ún. working holiday vízum már egy ideje sikeresen működik pl. Ausztráliában és Új-Zélandon is), amellyel gyorsan és könnyen tudnának munkát vállalni. Emellett figyelmeztetett, hogy bár Londonban több lehetőség van, mint az Egyesült Királyság többi részén, a Brexit azzal a veszéllyel fenyeget, hogy veszít jelentőségéből a többi nagy európai városhoz képest, akikkel eddig fej-fej mellett haladt.

„Az egyetemeinket, hoteljeinket, éttermeinket, irodáinkat és építkezéseinket is a külföldi diákok és dolgozók segítségével tudjuk virágoztatni, a fővárosban sokkal inkább, mint az ország többi részén. A világváros szolgáltatásait kiszolgáló szektoroknak muszáj tudniuk, hogy miként fogunk hozzáférni az egységes piachoz.

Ha ennek az előnyeitől elesünk anélkül, hogy egy átfogó kereskedelmi szerződés megszületne, vagy valami annak megfelelő megegyezés, az katasztrofális lenne nagyon sok londoni vállalkozásnak, és az uniós munkavállalóknak is.” A riport nyilvánosságra hozása közben a kormány egyébként pont nagy erőkkel készül a „hatálytalanító törvény” bejelentésére, ami véget vetne a brüsszeli jog uralmának a szigetországban. Igaz, sok EU-s törvényt beleillesztenek a brit törvénykezésbe, így a kilépés napján már nem lesz drasztikus változás a joggyakorlatban.

Emellett a Centre for London arra is figyelmeztetett, hogy egy káros Brexit megállapodás miatt London elveszíthetné vonzerejét a fiatal művészek, zenészek, diákok és vállalkozók szemében, akik eddig a világ minden tájáról jöttek Londonba, hogy aztán itt legyenek sikeresek.

„A hosszútávú kockázat kevésbé szembetűnő, de legalább olyan káros – a kreatív légkör, az élhetőség és a sokszínűség, ami eddig Londont megkülönböztette sok más várostól, jelentősen csökkenhet” – olvasható a riportban. „Londonnak továbbra is nyitottnak kell maradnia, valamint megfizethetőbbé és élhetőbbé kell válnia. Fontos, hogy továbbra is vonzza a diákokat a világ minden tájáról, és ezért akár a kijelölt bevándorlási célszámok ellen is szót emeljen.”

A riport azt is felvetette, a tavalyi népszavazás eredménye lehet hogy részben annak köszönhető, hogy a fővároson kívül sokan rosszallják London dominanciáját az országban. „A London iránti neheztelés egy meghatározó tényező lehetett a népszavazáson, viszont sem a főváros, sem az ország többi része nem engedheti meg magának azt, hogy a város veszítsen gazdasági jelenőségéből, vagy világpiaci helyzetéből” – olvasható a figyelmeztetés.    Forrás Hirdetőknek: info@hungliaonline.com

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után