7 millió háztartás mérőórája fog "bedögleni" rövidesen Nagy-Britanniában, és a felhasználók költségei „jelentősek” lesznek 1

Úgy tűnik, hogy rengeteg intelligens mérőórát használó fogyasztónak hamarosan újat kell beszerelniük a közelgő hálózatlekapcsolás miatt, ami az előrejelzések szerint plusz költséget fog jelenteni rengeteg embernek szerte a szigetországban.

7 millió háztartás mérőórája fog "bedögleni" rövidesen Nagy-Britanniában, és a felhasználók költségei „jelentősek” lesznek 3

Okos mérőórák milliói válnak hamarosan használhatatlanná, mert egyes 2G és 3G hálózatok megszűnnek. Az intelligens mérőkészülékek SIM-kártyával rendelkeznek, mint például a mobiltelefonok, amelyeknek a működésükhöz vezeték nélküli hálózathoz kell csatlakozniuk. Így amikor ezeket a hálózatokat lekapcsolják, az intelligens mérők nem fognak tovább működni.

A parlament számviteli bizottságának új jelentése szerint mintegy hétmillió okos mérőórát – az idén márciusig telepített összesen 32,4 millióból – kell emiatt cserélni. Ezeket 4G hálózatra csatlakozó működőképes új változatokra kell cserélni, amihez új SIM-kártya szükséges.

Az ügyfelek azonban ezt csak akkor tehetik meg, ha második generációs okos mérőórájuk van, amely stabilabban kapcsolódik a hálózathoz, és különösen fontos az olyan otthonokban, ahol rossz a térerő. Még ha már valaki rendelkezik is második generációs mérővel, a 4G hálózatra való átállás 2025-ig nem lesz elérhető – mondta az Adat- és Kommunikációs Társaság – az intelligens mérőóra hálózat mögött álló független cég.

Eddig a lakástulajdonosoknak nem kellett fizetniük az intelligens fogyasztásmérők beszereléséért – de ez valószínűleg változni fog. A változás részeként várhatóan a lakástulajdonosoknak kell viselniük a korszerűsítési költségeket vagy az új telepítések költségeit. A számviteli bizottság pedig azt mondta, hogy a költségek „jelentősek” lehetnek.

Egy közleményükben azt írják: “Ezeknek a frissítéseknek költségei nagyon jelentősek lehetnek, és a bevezetés egyéb költségeihez hasonlóan végül a számlafizetőkre lesznek áthárítva.”

Az új intelligens mérőórák beszerelésének határideje a 3G-ről és a 2G-ről való átállásra 2033-ban jár le – de addig minden frissítésnek kell megtörténnie. Az ügyfeleknek meg kell kérdezniük az energiaszolgáltatótól, hogy az intelligens mérőjük kompatibilis-e az új SIM beszerzésével, vagy teljesen újat kell vásárolniuk.

Az átállás mikéntjének részletei egyelőre nem tisztázottak szinte semelyik energiaszolgáltatónál. Számos cég jelenleg körülbelül 50 GBP-t számít fel az intelligens mérőórák cseréjéért, ha azok meghibásodnak, vagy ha bármilyen probléma merül fel – tehát simán kerülhet ugyanannyiba a nem 4G-kompatibilis mérőórák cseréje.

Az energiaszolgáltatóknak „minden ésszerű lépést” meg kell tenniük az intelligens fogyasztásmérők kijavítására, mielőtt kijelentenék, hogy ki kell őket cserélni.

A helyzetről készült jelentés javaslatokat fogalmazott meg arra vonatkozóan, hogy az Ofgem, az iparági szabályozó hatóság hogyan kezelheti a problémákat. „[Meg kell határozniuk] egy ütemtervet az intelligens mérőeszközök kommunikációs központ elemének cseréjére vonatkozóan, amely a 2G és 3G mobilhálózatok kikapcsolása után elveszíti funkcionalitását. Intézkedéseket kell tenniük annak biztosítására, hogy jövőbiztos technológiát alkalmazzanak – például a 2G vagy 3G kapcsolat kizárásával – minden új intelligens mérőberendezésben.”    Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után