£500-os támogatást és £1000-os büntetést vezetnek be Angliában a karantén kapcsán 1

Minden angliában élő, illetve oda utazó számára fontos bejelentést tett Boris Johnson, brit miniszterelnök a legutóbbi beszédében, ugyanis a koronavírusos esetek számának növekedésével újra szigorúbb intézkedések bevezetésére van szükség.

£500-os támogatást és £1000-os büntetést vezetnek be Angliában a karantén kapcsán 3

Azok az Angliában élő emberek, akik nem hajlandók betartani a karantén szabályait, akár 10 000 fontig terjedő pénzbírsággal is sújthatók lesznek. Az új intézkedések értelmében bárki, akinek pozitív Covid-19 teszteredménye lesz, és nem helyezi magát karanténba annak rendje és módja szerint, az törvényt sért és szigorú büntetésekre számíthat. Az is törvényellenes lesz, ha valaki figyelmen kívül hagyja a Test and Trace utasításait, miután kapcsolatba lépett valakivel, aki koronavírussal fertőződött.

Ugyanakkor, ami viszont némi jóhír, hogy azok az alacsonyabb jövedelmű személyek, akik jövedelemkieséssel néznek szembe a karanténba kerülés következtében, 500 font egyszeri támogatásra lesznek jogosultak. A kormány ezzel próbál könnyíteni a nehéz anyagi helyzetben levőkön.

Mivel a fertőzöttek száma minden héten megduplázódik, Mr. Johnson azt mondta, hogy az intézkedésekre feltétlenül szükség van a vírus terjedésének megállítása és a legkiszolgáltatottabbak megóvása érdekében.

„A vírus elleni küzdelem legjobb módja, ha mindenki betartja a szabályokat és elszigeteli magát, ha fennáll a veszélye annak, hogy másokat is megfertőz. És azért, hogy senki se becsülje alá, hogy ez mennyire fontos, az új szabályok értelmében, törvény kötelez majd mindenkit, hogy így tegyen, ha elkapta a vírust, vagy ha az NHS Test and Trace felkérte erre. Azokat az embereket, akik figyelmen kívül hagyják a szabályokat, jelentős pénzbírsággal fogjuk sújtani…” – mondta beszédében a miniszterelnök.

Az új szabályozás Angliában szeptember 28-án lép hatályba. A miniszterek azonban Skóciában, Walesben és Észak-Írországban is tárgyalnak az Egyesült Királyság egészére történő kiterjesztésükről.

A miniszterelnök pénteken elismerte, hogy a világjárvány régóta emlegetett második hulláma elérte Nagy-Britanniát, és a betegség sajnos újra gyors terjedésnek indult. A bírságok a szabálysértőknek 1000 fontról indulnak, és maximum 10 000 fontig emelkedhetnek a „visszaeső elkövetők” esetében. Ide tartoznak azok is, akik megakadályozzák hogy mások elszigeteljék magukat, például egy olyan munkáltató, aki kényszeríti az alkalmazottat, hogy menjen be dolgozni, amikor annak karanténba kellene mennie.

A büntetések ugyanilyen szigorúak azok számára is, akik nem vonulnak 14 napig karanténba, miután visszatértek az Egyesült Királyságba egy olyan országból, amely nem szerepel a karanténmentességet élvező nemzetek listáján.

Ahogyan az eddigi intézkedéseknél is, itt is lesznek olyanok, akik kivételt képeznek majd, például bizonyos betegségekben szenvedők, vagy akik gondozásra szorulnak. A hivatalos források szerint nagyjából 4 millió ember él az országban, akik jogosultak lehetnek az 500 fontos támogatásra, ha karanténba kell vonulniuk és emiatt nem tudnak majd dolgozni.

Az elmúlt napok folyamán két másik fontos szigorítás is volt, amelyek közül az egyik az Anglia egy jelentős részén élők számára egy kijárási korlátozás, a másik pedig, amit csak a „hat fős szabályként” emlegetnek mostanában. Összesen, az elmúlt hetekben bevezetett intézkedések miatt, már több, mint 13 millióan vannak az országban, akikre plusz korlátozások vonatkoznak a koronavírus második hulláma miatt.        Forrás

Megosztás