4.4-es erősségű földrengés volt Nagy-Britannia nyugati felén 1

A szombati nap folyamán földrengés volt Nagy-Britanniában, amelynek epicentruma Wales területén volt, vagyis itt lehetett a legerősebb rengéseket érezni.

4.4-es erősségű földrengés volt Nagy-Britannia nyugati felén 3

A földrengésről érkező lakossági bejelentések nagy számban érkeztek be a délután folyamán. Cornwall területétől egészen Liverpool városáig érezni lehetett valamennyire (legalábbis sokan jelezték) hogy remeg a föld.

A földrengést mind az amerikai mind a brit geológiai intézet megerősítette. A rengés a richter skála szerint 4.4-es erősségű volt, ami szerencsére nem számít veszélyesnek. A rezgés délután fél háromkor volt érzékelhető és a rengések epicentruma Clydach-tól északkeleti irányba volt található, Wales területén.

A Swansea University nevű egyetemet elővigyázatossági okokból kiürítették, de egyébként nem érkezett bejelentés semmiféle komoly kárról sem pedig személyi sérülésről.

4.4-es erősségű földrengés volt Nagy-Britannia nyugati felén 4

Richter-skála a földrengés erősségének műszeres megfigyelésen alapuló mérőszámát (a Richter-magnitudót, vagy más szóval a méretet) adja meg. Itt megnézhetitek az erősségek fokozatait:

<2,0 mikrorengés csak műszerekkel érzékelhető naponta 8000
2,0‑2,9 rendkívül gyenge a legtöbb ember még nem érzékeli naponta 1000
3,0‑3,9 nagyon gyenge általában érzékelhető, károkat még nem okoz évente 49000
4,0‑4,9 gyenge a csillárok kilengenek, morajlás hallatszik, károk csak ritkán keletkeznek évente 6200
5,0‑5,9 közepes a szerkezetileg gyenge épületekben komoly károk is keletkezhetnek évente 800
6,0‑6,9 erős erősebb épületek is megrongálódnak az epicentrumtól 50‑80 km távolságban is évente 120
7,0‑7,9 igen erős súlyos károk: házak és hidak összeomlása, utak, vasúti sínek deformációja évente 18
8,0‑8,9 nagyon erős súlyos károk több száz kilométeres körzetben, többméteres lezökkenések, hegyomlások évente 1
9,0‑9,9 rendkívüli erejű rengés rendkívüli pusztítás, megváltozik a táj átlagosan 20 évente fordul elő
≥10 globális katasztrófa a földkéreg kettéreped, a törésvonalak tovább húzódnak, hihetetlen pusztítás az emberiség történetében még nem történt meg

4.4-es erősségű földrengés volt Nagy-Britannia nyugati felén 5

„Éreztem, ahogy az épület belremeg, aztán odasiettem az ablakhoz és kinéztem. Akkor láttam hogy az utcán a kocsik is rázkódnak egy kicsit.” – mesélte az egyik Swansea területén lakó fiatal, aki szintén jelen volt a földrengésnél.

Ez volt Nagy-Britannia területén a legnagyobb földrengés 2008 óta. Akkor 5.2-es erősségű rengés rázta meg az ország észak-keleti részét.     Értesülj az angliai hírekről azonnal, facebookon való keresgélés nélkül: katt alul a csengő ikonra, majd a csatlakozásra Forrás

Megosztás