„2024-ig is eltarthat, mire az élet visszatér a rendes kerékvágásba” az egyik vezető egészségügyi szakértő szerint 1

A korlátozások még akár három, négy évig is érvényben lehetnek, ha a COVID-19 vakcinát nem osztják el gyorsan egyenletesen és hatékonyan az egész világon – figyelmeztetett egy vezető egészségügyi szakértő.

„2024-ig is eltarthat, mire az élet visszatér a rendes kerékvágásba” az egyik vezető egészségügyi szakértő szerint 3

Dr. Clare Wenham, a londoni Közgazdaságtudományi Egyetem globális egészségpolitikai adjunktusa azt mondta, hogy a világjárvány megállítása érdekében rettenetesen fontos, hogy az oltások minden országba eljussanak a megfelelő mennyiségben.

A Sky News-nak tett nyilatkozatában elmondta, hogy: „Jelenleg az adatok azt mutatják, hogy 2023/24 lesz, mire az oltások mindenki számára elérhetővé válnak. Ez nagyon hosszú idő. Így minél hamarabb sikerülne szétosztani, annál hamarabb élhetne mindenki újra normálisan. Ez a járvány csak akkor fog véget érni, ha világszinten sikerül véget vetni neki.”

Eközben az Egészségügyi Világszervezet (WHO) arra szólította fel az Egyesült Királyságot, hogy módosítsa oltási programját, amint a sérülékeny csoportok megkapják a vakcinát, és segítsék az oltás egyenletes szétosztását a világ többi országában is. Az Egyesült Királyságban jelenleg az egyik legmagasabb a világon a beoltottak aránya, Izraellel és az Egyesült Arab Emírségekkel együtt, de sok szegényebb országban még el se tudták kezdeni a lakosság beoltását.

Boris Johnson miniszterelnök kijelentette, hogy a célja az, hogy az összes brit felnőtt őszre megkaphassa az első adagot (ha akarja), de a WHO szerint az országoknak arra kellene törekedniük, hogy „kétmilliárd adagot” „tisztességesen szétosszanak” az egész világon 2021 végére.

„2024-ig is eltarthat, mire az élet visszatér a rendes kerékvágásba” az egyik vezető egészségügyi szakértő szerint 4

Margaret Harris, a WHO szóvivője elmondta, hogy az Egyesült Királyságban élő embereket arra szeretné kérni, hogy „várjanak” és úgymond engedjenek előre más országokban élőket, mert a vakcina globális terjesztésének biztosítása „egyértelműen erkölcsileg sokkal helyesebb cselekedet”. Ezt annak kapcsán emelte ki, hogy pont a napokban alakult ki heves vita az EU és a britek közt, az EU ugyanis felszólította Nagy-Britanniát, hogy küldjön a saját  vakcináiból az uniós tagállamoknak is mert ott nagy a hiány és sok országban még alig van csak pár ember beoltva.

Dr. Wenham hozzátette, hogy: „még ha Nagy-Britannia sikeresen be is oltja a teljes lakosságát, a hátárain érvényben levő korlátozások akkor is ugyanúgy érvényben kell, hogy maradjanak, amíg a világ többi része fel nem zárkózik, tehát bizonyos szempontból hiába előzik be a többi országot…”        Forrás

Megosztás