lockdown büntetés

Angliában azokat az embereket, akik „ésszerű logikus indok” nélkül hagyják el otthonukat, mostantól kezdve 200 font pénzbírsággal sújthatják, a második lockdown új szabályai értelmében.

lockdown büntetés

Ami még ijesztőbb, hogy a bírság a szabályok minden újabb megsértése esetén megduplázódik, maximum 6400 fontig, és bűncselekménynek minősül, ha az elkövető nem hajlandó fizetni. A kijárás tekintetében ”megfelelő, elfogadható indokok” közé tartozik a munka, amennyiben ezt az adott személy nem tudja otthon végezni, a testmozgás, az orvosi ellátás kérése és élelmiszer vásárlása.

A december 2-án véget érő lezárás ideje alatt a nyaralás vagy akárcsak bármilyen több napra szóló belföldi utazás és beltérben való keveredés más háztartásokkal, mind a szabályok megsértésének minősül, amely az imént említett büntetéssel jár.

A kormány folyamatosan azt hangsúlyozza, hogy rendkívül fontos lenne, hogy mindenki betartsa a szabályokat, hogy a koronavírus fertőzöttek száma végre csökkenni kezdjen országos szinten is. Nem olyan rég a kormány azzal ijesztgetett, hogy karácsony környékére a napi halálos áldozatok száma 4000 környékére is emelkedhet, azonban egy közepes méretű botrány lett ebből, ugyanis kiderült, hogy a grafikonok, amik alapján többek közt a második lockdown elrendelése megtörtént, hibásak voltak.

Robert Buckland igazságügyminiszter elmondta, hogy támogatja a jelenlegi korlátozásokat megszegő emberek megbüntetését és a rendőrség is arra figyelmeztetett, hogy „keményen le fognak sújtani” a szabálysértőkre. Buckland a BBC Radio 4 Today című műsorának elmondta:

„A bírságok rendszere egyszerű, érthető és jól működik. A bírság növekszik az ismételt elkövetőknél. Azt hiszem, az üzenet nagyon világos és érthető, hogy ez csak akkor fog működni, ha mindannyian kivesszük belőle a részünket.”

A nagy összejövetelek szervezőit 10 000 font büntetés megfizetésére kötelezik. A vállalkozásokra szintén 10 000 fontig terjedő bírságot is kiszabhatnak az ismételt szabálysértések miatt. A magánszemélyek kezdeti 200 fontos bírsága 100 fontra csökkenthető, ha 14 napon belül befizetik azt. A rendőrtiszteket arra kérték, hogy magyarázzák el a változásokat, és ösztönözzék az embereket a szabályok önkéntes betartására, a végrehajtást illetve a bírságolást csak „végső megoldásként” használják.

Rishi Sunak, brit pénzügyminiszter eközben tegnap bejelentette, hogy a dolgozókat támogató furlough rendszert most márciusig meghosszabbítják, ami egyfelől jó mert egyfajta védőhálót biztosít a szigetországban élők milliói számára, ugyanakkor vannak akik már elvesztették a munkájukat, ráadásul egyre többen, plusz ez azért is aggasztó, mert lehet, hogy a lockdown is hosszabb ideig… akár márciusig is eltart majd.       Forrás

Megosztás