15 000 fontot kapott egy nő Angliában, miután kirúgták, mert terhes volt 1

Közel 15 000 GBP kártérítést ítéltek meg egy adminisztrátorként dolgozó nőnek Angliában, miután azonnal elbocsátották, miután közölte főnökével, hogy terhes.

15 000 fontot kapott egy nő Angliában, miután kirúgták, mert terhes volt 3

A 34 éves Charlotte Leitch egy essexi székhelyű, biztonsági rendszerekkel foglalkozó cég  beszállítójánál dolgozott, amikor találkozott a cég egyik vezetőjével, Nicola Calderrel, hogy megvitassa a terhességével kapcsolatos aggályait. Elárulta neki, hogy a múltban több vetélésen is átesett, és aggódik születendő gyermeke jóléte miatt.

Ms. Leitch azonban a megnyugtatása helyett azt mondta, hogy „lealacsonyítottnak és értéktelennek” érezte magát, amikor Mrs. Calder– aki maga is anyuka – azt állította, hogy nem jogosult szülési szabadságra, mivel még alá kell írnia új munkavállalói szerződését, majd azt mondta neki: „Nem vagyunk kötelesek ebben az esetben tovább megtartani magát.”

A kirúgását követően heteken belül sajnos elvesztette a babáját. Sőt a hat éves kapcsolatának is vége lett, mondván, hogy a nyolcadik vetélés „rémálma” teljesen kicsinálta a kettejük kapcsolatát, és dolgozni sem tudott, amíg próbálta magát összeszedni. A bírósági tárgyalás után, amelyen 14 885 fontot nyert, miután sikeresen pert indított terhességi diszkrimináció és tisztességtelen elbocsátás miatt, ezt mondta: „Teljesen tönkretett ez az egész.”

„Súlyos hatással volt az életemre. Teljesen összeomlottam. Nem bírtam tovább dolgozni, állandóan pánikrohamokat kaptam.”

A bíróságon az is kiderült, hogy Ms. Leitch 2021 májusában csatlakozott a CIS Serviceshez adminisztratív asszisztensként, és évi 20 000 fontot keresett. A Calder asszonnyal folytatott találkozón elmagyarázta neki, hogy aggódik a születendő gyermeke egészségével kapcsolatban, és elmondta, mennyire elkeseredettek voltak, hogy nemrég veszítették el születendő ikreiket, és elmesélte, hogy aggódik, hogy ez a terhesség sikeres lesz-e.

Válaszul Mrs. Calder az elmondások alapján azt állította, hogy nem jogosult szülési szabadságra, mivel nem írta alá még a szerződését, és azt mondta, hogy a cégnek nem kötelessége, hogy továbbra is foglalkoztassa. Ms. Leitchnek annyit mondtak, hogy két lehetősége van, vagy összepakol és azonnal elmegy, vagy még egy napot ledolgozik és a következő nap végén távozik a cégtől. A találkozót követő e-mailben ezt mondta Mrs. Caldernek és a cég igazgatójának, Chris Clarknak:

„Ez rendkívül kellemetlen helyzetbe hozott, azonnali anyagi stresszt okozott, ráadásul azt éreztem, hogy én és a babám jelentéktelenek vagyunk a cég számára. Rendkívül elkeseredett vagyok, hogy így bántak velem, és a HR-től elvárt bizalmat és támogatást, nem kaptam meg.”

Calder azt állította, hogy Ms. Leitch az első megbeszélés során jelezte, hogy el akarja hagyni a munkahelyét, és azt mondta, hogy egyszerűen felajánlotta neki a lehetséges opciókat. A cég ezután azt közölte, hogy már korábban döntött a nő munkaviszonyának megszüntetéséről, mivel aggodalmak merültek fel a munkavégzése kapcsán.

A volt alkalmazottnak küldött levélben ez állt: „A munkaviszony megszüntetéséről szóló döntést attól függetlenül hoztuk meg, hogy terhes, és határozottan tagadjuk, hogy diszkrimináltunk volna Önnel szemben.”

A törvényszék ezt elutasította, és arra a következtetésre jutott, hogy Leitch terhességi diszkriminációra és tisztességtelen elbocsátásra vonatkozó állítása egyaránt megalapozott.

Carol Porter munkaügyi bíró a következőket mondta: „A szavak érzelmi stressz hatása alatt hangzottak el, és Mrs. Calder kihasználta a helyzetet, és lépéseket tett [Miss Leitch] munkaviszonyának megszüntetésére, választási lehetőséget adva neki a távozási dátumot illetően, és úgy akarta feltüntetni, hogy ez kölcsönös megegyezés volt.”

„Amint azonban [Leitch] ezt megtámadta, Calder inkább elküldte a levelet, amelyben megerősítette, hogy [az asszisztenst] valóban elbocsátották. Az összes körülményt mérlegelve úgy találjuk, hogy az elbocsátás fő oka, Calder asszony fejében a (Ms. Leitch) terhessége és a terhességgel összefüggő betegsége volt.”

Ms. Leitch, aki az essexi Rochfordban él, utólag azt mondta, reméli, hogy ügyének végeredménye más, terhességi diszkriminációval szembesülő nőket is cselekvésre ösztönöz majd.    Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után