-5C és helyenként több, mint 15cm hó érkezik a héten Nagy-Britanniába 1

Az Egyesült Királyság egyes részein a héten hidegebb lesz, mint az északi sarkkörön túl – az ország felé érkezik egy hatalmas hideg légáramlat, és a hőmérséklet jóval nulla fok alatt lesz sok helyen egészen a hétvégéig.

-5C és helyenként több, mint 15cm hó érkezik a héten Nagy-Britanniába 3

Havazásra bőven lehet számítani, a leginkább érintett területeken akár 20 cm is eshet ezen a héten. Emellett még a jeges szelekkel is számolnunk kell majd, ami a magas páratartalommal párosulva érzetre akár 6-8 fokkal hidegebb lesz, mint valójában, így egyes helyeken olyan lesz, mintha -15 fok lenne. A Met sárga figyelmeztetést adott ki hétfőtől szerdáig, és azt is jelezte, hogy mind az utakon, mind a tömegközlekedésben fennakadásokra lehet számítani.

Londonban is jósolnak egy kevés havat a hétre, amiből a város északi felén sokan már észlelhettek is valamit a hétfő reggeli órákban. A hőmérséklet a fővárosban egész héten nulla fok körül lesz, éjjel pedig -2C-ig süllyed majd. Anglia északi felén és Skóciában ennél is hidegebb lesz majd néhány fokkal, és a fagyos szelek miatt még hidegebbnek érezzük majd az időt mint amilyen valójában.

-5C és helyenként több, mint 15cm hó érkezik a héten Nagy-Britanniába 4

„Az Egyesült Királyságra nagyon zord idő vár a héten” – mondta Charlie Powell meteorológus. „Igaz, nem lesz rekord hideg, azonban azért nem gyakran fordul elő ilyen jeges időjárás, hiszen a szélnek köszönhetően érzetre napközben sem lesz több -10, -15 foknál. Az első jelei a sarkvidéki hidegnek vasárnap este érkeztek, végig a keleti parton erős havazással. Ez hétfőn halad az ország belseje felé, majd eléri Walest. A szélfúvások is egyre erősebbek lesznek, ettől érezzük majd az időt igazán hidegnek. Csütörtökig nem fog nulla fok felé kúszni a hőmérséklet.”

-5C és helyenként több, mint 15cm hó érkezik a héten Nagy-Britanniába 5

Persze ebből a zord időjárásból már a hétvégén is kijutott: 1986 óta nem volt ilyen hideg a március 1 előtti utolsó téli hétvégén, hiszen egyes helyeken -5 fokot is mértek. A napokban a -5, -15 fokoknak köszönhetően vetekedni fog az időjárásunk Norvégia és Izland téli időjárásával is.

A sárga figyelmeztetés hétfőn és kedden leginkább Dél,- és Kelet-Angliára lesz érvényben, azonban szerdán már a középső területek, Skócia és Wales is beleesik majd, csütörtökre pedig már Észak-Írország is. Skóciában várhatóan 5-10 cm hó fog esni.

A kormány szerint az önkormányzatok készen állnak a zimankós időre, több mint 1,5 millió tonna só van raktáron, hogy az utakat járhatóvá tegye. Az önkéntescsapataik emellett látogatják majd a helyi időseket és tehetetlenebb lakosokat, meleg ételt és mobil fűtőszerkezeteket visznek majd nekik. Ettől függetlenül azonban azt kérték, hogy mindenki legyen a szokásosnál is körültekintőbb, és figyeljen a környezetében élő idősekre, kóbor állatokra, vagy bárkire, aki segítségre szorulhat.

-5C és helyenként több, mint 15cm hó érkezik a héten Nagy-Britanniába 6

A jelenség oka egyébként egy Szibéria felől érkező sarkvidéki hidegfront, amelyet az „északi szörnynek” becéznek. „Úgy tűnik, a hideg mellett csütörtökön még jelentős hóesésre is számítani lehet az ország déli részén. Britanniától szokatlan módon meglehetősen száraz havazás lesz, emiatt viszont a szél sokkal könnyebben felkapja majd, szélfúvásokat kialakítva. Nem akarunk ijesztgetni senkit, de tényleg nagyon hideg és kemény időre kell készülni.” – tette hozzá Powell.  Ha rendszeres olvasónk vagy használd az új hír szolgáltatásunkat: katt jobb lent a csengő ikonra, majd a csatlakozásra  Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után