Vizsgálat indul a Wizz Air ellen, mert "megtévesztik az embereket a jegyvásárlás során" 1

A legfrissebb értesülések szerint versenyhatósági eljárást kezdeményezett a Wizz Airrel szemben a Gazdasági Versenyhivatal (GVH), miután a légitársaság állítólag az online jegyvásárlás során megtéveszti a fogyasztókat méghozzá úgy, hogy a feláras szolgáltatásait kényszerüljenek megvásárolni az emberek.

Vizsgálat indul a Wizz Air ellen, mert "megtévesztik az embereket a jegyvásárlás során" 3

A versenyhivatal tájékoztatása szerint a minden angliai magyar által is jól ismert fapados légitársaság valószínűsíthetően fontos információkat hallgat el vagy adott esetben közöl későn online, a repülőjegy megvásárlásának folyamata közben, hogy az emberek a drágább lehetőségek irányába érezzenek késztetést elmozdulni.

A GVH közleményében az olvasható, hogy a Wizz Air a gyanú szerint megtévesztő módon nem közöl megfelelő időben elégséges információt arról, hogy:

  • egyes, rendszerint drágább csomagopciók kapcsán a társaság megtévesztően állíthatja, hogy „akár drágább is lehet”, ha csak az utasfelvételkor foglalnak az utasok maguknak ülőhelyet (ez ugyanis vélhetően csupán más, olcsóbb csomagopcióra igaz);
  • a legolcsóbb csomagot is ki lehet egészíteni elsőbbségi szolgáltatás vagy feladott poggyász megrendelésével;
  • az online utasfelvétel során félrevezető megnevezéssel, illetve egyéb technikai megoldásokkal késztetheti, ösztönözheti a leendő utasokat a feláras ülőhely választására.
A versenyhatóság azt is elmondta, hogy tavaly ősszel – egy átfogó gyors elemzést követően – figyelmeztette a Magyarországon működő légitársaságokat arra, hogy a jegyeladási és reklámpolitikájukat illetően sürgősen változtassanak a fogyasztói döntéseket észrevétlenül torzító módszereiken.
A versenyhatóság néhány hónappal ezelőtt azt is elmondta, hogy amennyiben az érintett piacon nem lesz észlelhető előrelépés a helyzet kapcsán, úgy hivatalos versenyfelügyeleti eljárás keretében vizsgálhatja a tisztességes verseny szabályainak érvényesülését.

A GVH szóvivője azt is elmondta, hogy a versenyfelügyeleti eljárás megindítása nem jelenti ugyanakkor azt, hogy a szóban forgó légitársaság el is követte a jogsértést, az eljárás a tények tisztázására és ezen keresztül a feltételezett jogsértés bizonyítására irányul. Az eljárás időtartama három hónap, ami indokolt esetben kétszer, egyenként legfeljebb két hónappal meghosszabbítható.     Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után