Villámcsapás érte a Wizz Air Budapestről Londonba tartó járatát - az egyik utas le is videózta 1

Szombat reggel villám csapott a Wizz Air légitársaság egyik Budapestről Londonba tartó járatába. Az egyik utas belülről rögzítette a rendkívül félelmetes eseményt.

Villámcsapás érte a Wizz Air Budapestről Londonba tartó járatát - az egyik utas le is videózta 3

A Wizz Air június 22-i, W62201 számú járatát érte villámcsapás, melyről az egyik utas a közösségi oldalán számolt be, és egy videót is közzétett a jelenetről. Az Airbus A321-271NX típusú repülőgép és utasai szerencsére sértetlenül megúszták az incidenst.

A gép belsejében készült felvételen jól látható, ahogy a villám végigfut a repülőgép szárnyának külső felületén. A videó készítője a poszt alatt azt írta, hogy kisebb fény- és hanghatást észleltek, majd a repülőgép zavartalanul folytatta útját.

Veszélyes-e egy villámcsapás a repülőgépre?

Szüle Zsolt oktatópilóta korábban az Indexnek nyilatkozott arról, hogy a repülőgép testét kívülről egy alumíniumréteg védi, amely villámcsapás esetén sértetlen marad. A gép orrán található műanyag orrkúp, amely a levegő áramlását segíti, leeshet villámcsapás esetén. Ilyen helyzetekben a pilóta igyekszik mihamarabb leszállni, de ettől még nem zuhan le a gép.

Villámcsapás érte a Wizz Air Budapestről Londonba tartó járatát - az egyik utas le is videózta 4

A villámok kezelésére a szárnyakon ún. statikus kisütők találhatók, amelyek leginkább drótkefére hasonlítanak. Ezek elégnek villámcsapáskor, de elvezetik az elektromosságot. A repülőgép utasai ilyenkor hatalmas csattanást hallanak, de az ijedségen kívül más baj nem történik. A legrosszabb esetben a navigációs rendszer vagy más elektromos rendszerek károsodhatnak.

A mostani eset ismét rávilágít arra, hogy bár a villámcsapások látványosak és ijesztőek lehetnek, a repülőgépek biztonsági rendszerei hatékonyan kezelik ezeket a helyzeteket, és az utasoknak nem kell komoly veszélytől tartaniuk. A Wizz Air járata is sértetlenül folytatta útját, és az utasok biztonságban megérkeztek Londonba.

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után