Egy új módszerrel lopnak pénzt az autósoktól Nagy-Britanniában – gyakran pillanatok alatt akár több száz fontot is 1

Az egyik brit önkormányzat figyelmeztetett egy új átverésre, amelynek során hamis QR-kódokat ragasztottak a parkoló automatákra, hogy azok segítségével pénzt vegyenek le az emberek számláiról.

Egy új módszerrel lopnak pénzt az autósoktól Nagy-Britanniában – gyakran pillanatok alatt akár több száz fontot is 3

Ha az emberek ezt követően beolvassák a felragasztott hamis QR kódot ahelyett, hogy készpénzzel vagy kártyával, vagy egy alkalmazáson keresztül fizetnének, akkor a banki adataikat megadva pénzt küldenek a csalóknak, ahelyett, hogy ténylegesen parkolójegyet vásárolnának.

Az egyik áldozat számlájáról így 1500 fontot vettek le, a lancashire-i Flyde Council pedig az esetek számának megemelkedését követően figyelmeztetést küldött a helyi lakosságnak, miután a felragasztott hamis QR kódok egyre több automatán jelentek meg a Dicconson Terrace parkolójában, a St Paul’s Avenue-n és a Stanner Bankban.

Az önkormányzat közölte, hogy eltávolították a hamis matricákat, de ezt követően újabbak jelentek meg a Lytham St Annes-i automatákon több különböző helyen. Azt tanácsolták mindenkinek, aki tévedésből beolvasta a hamis QR kódokat, hogy lépjenek kapcsolatba a lancashire-i rendőrséggel és a saját bankjukkal.

Egy új módszerrel lopnak pénzt az autósoktól Nagy-Britanniában – gyakran pillanatok alatt akár több száz fontot is 4

A Fylde Council szóvivője azt mondta: “Vizsgálatot indítottunk az ügy kapcsán, és azt találtuk, hogy több helyen is QR-kóddal ellátott matricákat helyeztek el a parkolóknál kihelyezett jegyautomatákon, valamint a díjtáblázatokon.

“Ha látják ezeket a QR-kódokat, kérjük, ne használják őket, mert csalók helyezték el azokat! Ha Ön tévedésből már használta őket, forduljon azonnal a rendőrséghez és a bankjához.”

Később egy következő közleményben pedig ezt írták: “Ezeket a matricákat mostanra sikeresen eltávolítottuk. Már dolgozunk a probléma hosszabb távú megoldásán. Az automaták használatának legbiztonságosabb módja a készpénzzel vagy a MiPermit alkalmazás segítségével történő fizetés.”

Vannak, akik azonban sajnos már áldozatul estek az átverésnek, és pénzt vettek le a bankszámlájukról. Egy nő a Facebookon azt mondta, hogy a St Annes Beach parkolójában lévő jegyautomatát használta, és 1500 fontot loptak el tőle.

Azt mondta: „A St Anne’s Beach parkolójában fizettem a parkolásért, legalábbis ezt gondoltam, ezzel a QR-kóddal, mivel nem volt készpénzem. 1500 fontot vettek le a számlámról! Azt mondták, mindössze öt perccel azután, hogy „fizettem”, valaki megpróbálta hozzáadni a kártyámat a Google Pay szolgáltatáshoz. Remélhetőleg visszakapom, mivel értesítették a rendőrséget, az Action Fraud-ot és a céget, amelytől a kártyámmal rendeltek dolgokat. A kártyámat az illető autóalkatrészek vásárlására használta Hinckleyben (Leicestershire). A fiam ugyanazon a napon ugyanúgy fizetett, és tegnap az övéről is vettek le pénzt.”

Érdemes tehát ezekre odafigyelni, ugyanis az ilyen átverések pillanatok alatt elterjedhetnek országos szinten, és nagyon nagy kellemetlenséget okozhat, ha egy QR kód beolvasás miatt lelopják a pénzünket a bankszámlánkról.     Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után