Szerdán fogja kihirdetni Nagy-Britanniában a kormány a költségvetési tervezetet, melynek részeként megtudhatjuk, hogy a hiány fedezésére milyen eszközökhöz folyamodik a konzervatív párt David Cameronnal az élen. Az egyik kulcsfontosságú pont, az lesz, hogy milyen megoldási javaslattal állnak elő a lakhatás rohamosan növekvő árainak megfékezésére.

_84017569_child

George Osborne, brit pénzügyminiszternek igen ambiciózus reformokkal kell előrukkolnia, ha eredményeket szeretnének elérni a következő évek során. Sokak szerint a túlzottan komplex adórendszer egyszerűsítése hozzájárulna ahhoz, hogy egy befektetéseket jobban támogató költségvetést lehessen prezentálni.

Az egekben lévő lakhatási költségek megfékezésére az is a tervek közt szerepel, hogy a magasabb jövedelmű, de szociális ingatlanokban élő háztartásoktól megvonják a támogatást, és a bérleti díj piaci árát kell majd megfizetniük. Londonban a £40,000 fölötti, Anglia többi részén pedig a £30,000 fölötti jövedelem lesz a választóvonal. Ezzel 2019-re évi 250 millió fontot lehetne megtakarítani a felmérések szerint. A változtatás összesen 340,000 családot érintene, és az érintetteknek kb. £70-tal kellene átlagosan többet költeniük hetente a bérleti díjakra.

Egy másik terv, hogy a kormány a lakhatási támogatásban részesülő háztartásokat is megrövidíti kicsit. Jelenleg a lakhatási támogatás akár a teljes bérleti díjat is fedezheti. Ez a támogatási forma mostanra a brit kormánynak 25 milliárd fontjába kerül éves szinten. A támogatás átlagos heti összege jelenleg £93. A kormány ennek az összegnek valahány százalékát szeretné a bérlőkre terhelni, mivel így a konzervatív párt akár 2.5 milliárd fontot is meg tudna spórolni a hiányzó tizenkettőből.

Az így befolyt pénz közvetlenül az államkincstárt gyarapítaná. Ez azonban még semmi, ugyanis a kormánynak 2018-ig 12 milliárd fontos hiányt kell kitermelnie, így további, sokakat kellemetlenül érintő változtatásokra lehet számítani. Szerdán tehát minden kiderül, vagy legalábbis annyi biztosan, hogy kiknek kell majd szorosabbra húzni a nadrágszíjat.

A brit állam egyébként az idei év során összesen 220 milliárd fontot költ el támogatásokra és nyugdíjra, ami így oszlik meg:

  • állami nyugdíj és korral járó támogatások: £95Mrd
  • gyermekek és munka után járó adókedvezmények: £30Mrd
  • lakhatási támogatás: £26Mrd
  • hátrányos helyzetűeknek járó támogatások: £37Mrd
  • gyermektámogatás: £12Mrd
  • nyugdíjtámogatás: £6Mrd
  • munkanélkülieknek járó támogatások: £5Mrd

Facebook csoportunk  már 5,000 fős. Gyere te is!

ÚJ – Mobilodról mostantól 1 érintéssel elérheted weboldalunkat a HuNglia ikonnal

Vásárolj olcsóbban a HuNglia kuponjaival 

Ha érdekesnek vagy hasznosnak találtad, nyomj egy Like-ot:

[efb_likebox fanpage_url=”https://www.facebook.com/hunglia.magyarok” fb_appid=”” box_width=”500″ box_height=”200″ colorscheme=”light” show_faces=”1″ show_header=”0″ show_stream=”0″ show_border=”1″][email-subscribers namefield=”NO” desc=”Hírlevelünkhöz email címed megadásával csatlakozhatsz” group=”Public”]

Forrás: http://www.bbc.co.uk/news/uk-33399650