Változnak a munkánkkal, fizetésünkkel kapcsolatos jogszabályok Nagy-Britanniában 1

Mozgalmas hónap lesz az április a munkaügyi törvényváltozások tekintetében, rengeteg fontos dolog módosulni fog. Nézzük meg, mik ezek!

Változnak a munkánkkal, fizetésünkkel kapcsolatos jogszabályok Nagy-Britanniában 3

Nemzeti létminimum és minimálbér

A nemzeti létminimumot (ami a 25 év fölöttiek minimális órabére) óránként 7,5 fontról 7, 83 fontra emelik, a minimálbérek pedig így fognak alakulni:

  • A 21 és 24 év közöttiek minimum órabére 7,05 fontról 7,38 fontra
  • A 18 és 20 év közöttiek minimum órabére 5,6 fontról 5,9 fontra
  • A 16 és 17 évesek minimum órabére 4,05 fontról 4,20 fontra
  • A tanoncok minimum órabére pedig 3,5 fontról 3,7 fontra emelkedik.

Törvényes pótlékok

Április elsejétől a GYES összege heti 140,98 fontról 145,18 fontra emelkedik, április 6-án pedig a betegtáppénz is nőni fog heti 89,35 fontról 92,05 fontra. A GYES-be beletartozik az is, ha az anyuka megy el, az is, ha az apuka, és az is, ha örökbe fogadnak.

Elbocsájtási kompenzációs ráták és végkielégítés

Április 6-tól változik a megítélhető maximális kompenzációs összeg a munkaügyi bíróságokon. Az igazságtalan elbocsájtás miatt megítélhető kárpótlás 80,541 fontról 83,682 fontra emelkedik. Ez az összeg nem vonatkozik olyan elbocsájtásra, amikor az alkalmazott céges titkokat szivárogtatott ki, vagy bizonyos egészségvédelmi és biztonsági okok miatt küldték el. Ezenkívül ez a felső korlát nem alkalmazható abban az esetben sem, ha az elbocsátás jogellenes diszkriminációhoz kapcsolódik. Április 6-tól kezdve adózni kell a végkielégítés összege után is, attól függetlenül, hogy az szerződésbe van-e foglalva vagy nem. A szabályzat értelmében ez minden olyan kifizetésre igaz lesz már, amelyet április hatodikán vagy azután fizetnek ki abban az esetben, ha a munkavállalói viszony is véget ér aznap vagy utána.

De más területeken is törvényváltozásokra számíthatunk néhány hónapon belül. Nézzük meg ezeket is!

Régi autók MOT kötelezettségének eltörlése

Májustól  293 ezer autónak nem kell érvényes MOT teszttel rendelkeznie ahhoz, hogy az utakon lehessen. Az új terv szerint a 40 évnél idősebb, klasszikus járművek mentesülnek majd ez alól, ezzel a brit utakon közlekedő autók 1,5 %-ának nem lesz érvényes MOT tesztje. A közlekedési hivatal azzal védte meg a rendeletet a kritikus hangoktól, hogy azt mondta, a klasszikus autók tulajdonosai általában sokkal inkább rendben tartják a járművet mint mások, és nem is használják túl gyakran.

Különbségek a nők és férfiak bérezésében

Most először lett törvénybe foglalva az is, hogy a 250 embernél több alkalmazottat foglalkoztató cégeknek nyilvánossá kell tenniük a fizetéseket, amelyeket a női és férfi munkavállalók kapnak, felfedve ezzel az egyenlőtlenségeket. Az első ilyen riportot április 8-án kell publikálniuk a vállalatoknak. A kormány ezzel szeretné elérni, hogy kevesebb legyen a különbség a nők és férfiak fizetése között azonos pozíciókban.

Drónszabályozás

Egyre több szabályozás lép életbe a drónokkal kapcsolatban biztonsági okokból. 2018-tól Nagy-Britanniában például bevezetnek egy online biztonsági tesztet (hasonlót a KRESZ-hez), amit a dróntulajdonosoknak ki kell tölteniük, és regisztrálniuk is kell a kis repülő szerkezetüket. Emellett a rendőrségnek joga lesz lenyomozni és elfogni drónokat, amennyiben valami törvénytelenséggel kapcsolatos gyanú merül fel.

Illegális bevándorlók számlájának befagyasztása

Theresa May nem titkolt terve, hogy „barátságtalan környezetté” tegye az országot az illegális bevándorlók számára. Ennek részeként idén a bankok 70 millió számlát fognak ellenőrizni a törvényességüket vizsgálva. Ezeket a teszteket évente négyszer fogják elvégezni, és ha illegális bevándorló nyomára bukkannak, azonnal befagyasztják a számlájukat.

A belügyminisztérium ettől a módszertől azt reméli, hogy legalább 6000 illegális menedékkérőt fognak tudni azonosítani. Ezt a rendelkezést egyébként rengetegen bírálják, mert félnek attól, hogy „véletlenül” törvényes bevándorlók is áldozatul esnek majd a razziáknak.

Albérletek energiahasználat-minősítése

Szintén áprilistól minden magányszemély vagy cég által kiadott albérletnek kötelező lesz legalább E minősítésű energiafogyasztási szinttel rendelkezni. A kormány bejelentése szerint törvénysértő lesz olyan lakást kiadni mostantól, amely ennek nem felel meg, aki pedig mégis megteszi, akár 400 fontos büntetésre is számíthat.

Emellett több olyan törvény van még, amely bevezetése még nem lett megszavazva, azonban nagy esély van rá, hogy bevezetik őket az elkövetkezendő év során. Ilyen például az önkormányzati adó megemelése (akár évi plusz 100 fontos kiadást is okozhat ez a családoknak), a nagyszülők bevonása a szülés utáni évben az államilag támogatott szülési szabadságba, valamint az Unió nemsokára életbe lépő új adatvédelmi törvénye is.  Értesülj az angliai hírekről azonnal, facebookon való keresgélés nélkül: katt alul a csengő ikonra, majd a csatlakozásra  Forrás

Megosztás