Újabb variálás a Brexit körül: a brit kormány megint módosítani akar 1

Milliárdokkal többe kerülhet Nagy-Britanniának az, ha meg akarják hosszabbítani a Brüsszel által javasolt két éves átmeneti periódus időtartalmát. 

Újabb variálás a Brexit körül: a brit kormány megint módosítani akar 3

Az Unió tárgyaló csapatához közel álló források szerint elkerülhetetlen lenne, hogy a briteknek többet kelljen fizetniük – és Theresa May már így is beleegyezett a majdnem 40 milliárd fontos számlába -, amennyiben több időt akarnak a felkészülésre a tényleges kilépés előtt. Ezt arra válaszul mondták, hogy egy brit kormány által publikált dokumentum nyitva hagyta a lehetőségét annak, hogy kissé kitolják a kilépés Brüsszel által javasolt, 2020. december 31-es dátumát.

A magasabb „válási számla” – naponta milliókba kerül az egész procedúra az országnak – vélhetően erős indulatokat vált majd ki a kemény kilépést sürgető konzervatív képviselők körében a ma megrendezésre kerülő kabinetülésen, ahol arról döntenének, hogy mi legyen Nagy-Britannia hivatalos álláspontja a kereskedelmi megállapodások során. Sokaknak közülük már az is állandóan böki a csőrét, hogy az Unió feltételeket szab az országnak, amibe nincs beleszólásuk, szerintük az EU hűbérállamává igyekszik tenni Britanniát.

Az uniós megszólalók szerint azonban „egyértelmű”, hogy újra kellene tárgyalni a költségeket abban az esetben, ha a kitűzött kilépési határidő eltolódna. „Az Egyesült Királyságnak kell fizetnie bármilyen átmeneti megoldást, amely túlnyúlik 2020-on.

„Az átmeneti időszak hosszát az határozza meg, hogy mennyi ideig tart felkészülni az átállásra, és mennyi idő implementálni minden változást” – írta tegnap a kormány. „Bár egyetértünk az Unióval abban, hogy ez körülbelül egy két éves folyamat lesz, szeretnénk, ha a pontos végdátum meghatározásáról még tudnánk tárgyalni.”

May tavaly fogadta el a számolási módszert, amellyel meghatározzák a kilépés pontos költségét – így már tudni lehet, hogy a jelen körülmények között ez 34 – 39 milliárd font közötti összeg lesz. Ez a formula azonban azt veszi alapul, hogy az Egyesült Királyság már csak 2019-2020-ban járul hozzá az uniós büdzséhez, és ez is minősül hivatalos átmeneti időszaknak is.

A Tanács által javasolt kilépési dátum 2020. december 31-e, ami egyben az utolsó napja az Unió jelenleg életben lévő, több éves költségvetési ciklusának is. Így ha egy nappal is kitolódik a dátum, az már a következő pénzügyi periódusra fog esni. Ezek alapján akár 22 millióba is kerülhet majd a késlekedés – azonban csak akkor, ha a briteknek is lehet beleszólása ebbe. Sokkal többe is kerülhet majd, ha a kérdés nem képezi majd semmilyen vita alapját sem.

„Látható, hogy azt akarják, lépjünk ki a jelenlegi pénzügyi ciklusuk vége előtt, a miniszterelnökünk is két évet javasol. De amikor végre sikerül megegyeznünk, már egy nagyon is fix dátum lesz mindenki előtt” – mondta Steve Barker Brexit-miniszter. Hogy a brit kormány szerint lehet hogy nem lesz elég a kijelölt két éves periódus, az már a múlt hónapban felröppent, azonban az azért biztos, hogy ennél sokkal hosszabbra ők se akarják kihúzni az átmenetet.

Hozzá kell tenni azt is, hogy bár a felek szeretnének március végéig megegyezni a pontos kilépési dátumról, ezt megnehezíti az, hogy a reális kilépés napjának a megállapításához meg kell tippelniük a majd sokkal később lezáruló kereskedelmi tárgyalások végkifejletét. Hiszen ha úgy alakulnak a dolgok, akár Anglia teljes kikötő-infrastruktúráját át kell alakítani, és a vámrendszereket is teljesen át kell majd alakítani, ami rengeteg időt igénybe vehet.

A mai miniszteri ülés tehát ilyen feszültségek közepette kerül megrendezésre. David Davis szerint egyenesen csak az lenne a célravezető, ha „bezárnánk mindenkit egy napra egy terembe”, hogy a rengeteg nézeteltérést el tudják simítani. Hétfőn például 62 euroszkeptikus konzervatív képviselő írt alá egy nyilatkozatot, amelyben komolyabb fellépést követelnek az átmeneti periódusra vonatkozóan.  Értesülj az angliai hírekről azonnal, facebookon való keresgélés nélkül: katt alul a csengő ikonra, majd a csatlakozásra  Forrás

Megosztás