A tüntetők kordában tartására kivezényelt rendőrök és a demonstrálók egy nagyobb csoportja ismét összecsapott London belvárosában, a parlement mellett. A balhés tüntetők állítólag azt mondták, hogy a környéken lévő szobrokat őrzik a másik tüntető tábortól, akik a rasszizmus ellen tartottak demonstrációt.

A rendőröket, akik teljes felszerelésben terelgették a balhés brigádot, a tüntetők alaposan megdobálták mindennel, ami a kezük ügyébe akadt. Üvegeket is hajigáltak és egy füstgránátot is a közéjük hajítottak.

A főleg fehér férfiakból álló felbőszült csoport a brit parlament előtt gyűlt össze a szombati nap folyamán.

Az összegyűltek között volt Paul Golding is, aki Nagy-Britannia egyik szélsőjobboldali csoportjának a vezetője, és felszólította az embereket, hogy egyesítsék erőiket a belvárosban, mondván, hogy a rendőrök “képtelenek féken tartani a vandalizmust a nemzeti műemlékek ellen”.

A tüntetők létszámának növekedésével együtt nőtt a feszültség is. A tüntetők a gyalogos és a lovas rendőrökkel is összetűzésbe keveredtek.

Néhány tüntető náci karlendítéseket is csinált a balhé közepedte, a csoport egy jelentős része pedig ittas volt.

Az elmúlt napok során nem ez volt az első alkalom, hogy egy tüntetés komolyabb csetepatévá alkalut a brit fővárosban. Legalább tíz rendőr sérült meg az előző hétvége folyamán, amikor a békésnek induló Black Lives Matter tüntetés szintén kisebb káoszba torkollott. A demonstrátorok egy agresszívabb csoportja igen komoly csetepatéba keveredett a rendfenntartó erőkkel, melynek következtében több, mint egy tucat tüntetőt le is tartóztattak.     Forrás