Újabb hatalmas vihar Nagy-Britanniában: ezreknek kellett elhagyniuk otthonaikat 1

Több ezer ember töltötte az éjszakát otthonától távol Nagy-Britannia különböző részein, miután többek közt több, mint 2000 manchesteri ház lakóit is evakuálni kellett az áradásveszély miatt, amit a szigetországon végigsöprő Christoph vihar okoz.

Újabb hatalmas vihar Nagy-Britanniában: ezreknek kellett elhagyniuk otthonaikat 3

Borostyánsárga és sárga időjárási figyelmeztetések vannak érvényben a Christoph vihar miatt, amely akár 30 cm-es havat is hozhat egyes északi területekre. A Didsbury és Northenden területén lakóknak azt mondták, hogy hagyják el ingatlanjaikat, mivel a Mersey folyó vízszintje a Christoph vihar miatt jelentősen emelkedett. A veszélyeztetett és idős embereket szállodákban helyezték el, míg másokat a közeli közösségi házban és a mecsetben szállásolták el.

Újabb hatalmas vihar Nagy-Britanniában: ezreknek kellett elhagyniuk otthonaikat 4

A jég, az erős szél és a koronavírus miatti korlátozások csak még tovább nehezítették az evakuálás folyamatát.

Újabb hatalmas vihar Nagy-Britanniában: ezreknek kellett elhagyniuk otthonaikat 5

Néhány embert szintén arra kértek, hogy hagyják el otthonukat Ruthin és Bangor on Dee egyes részein, Észak-Walesben, valamint Maghullban, Merseyside-ban. Csütörtök reggel 6 óráig nem érkezett jelentés az ingatlanok súlyos károsodásáról, de országszerte több mint 200 árvízjelzés maradt érvényben – közülük öt súlyos.

Újabb hatalmas vihar Nagy-Britanniában: ezreknek kellett elhagyniuk otthonaikat 6

Újabb hatalmas vihar Nagy-Britanniában: ezreknek kellett elhagyniuk otthonaikat 7

„Nehéz éjszaka volt. Azt mondtuk, hogy hagyják el otthonaikat, hogy biztonságban maradjanak, amikor az elmúlt 12 hónapban pont az ellenkezőjét mondják mindenkinek: maradjanak otthon, biztonságban. Tehát van egy igen nagy kontraszt. De óriási összetartozás volt megfigyelhető. A közösség valóban kiválóan összefogott. ”- mondta Richard Kilpatrick, a manchesteri városi tanács tanácsosa az Independentnek, aki maga is szintén evakuálva lett Didsbury területéről. A folyó szintje azóta visszább húzódott, azonban csütörtökre még több esőt mondanak, úgyhogy egyelőre várni kell.

Újabb hatalmas vihar Nagy-Britanniában: ezreknek kellett elhagyniuk otthonaikat 8

Észak-Walesben az emberek egy templomban lettek elszállásolva, aztán később a Wrexham Council talált nekik rendes szállást.

Újabb hatalmas vihar Nagy-Britanniában: ezreknek kellett elhagyniuk otthonaikat 9

A Downing Street közölte, hogy Covid biztos létesítmények elérhetők lesznek minden olyan ember számára, akiknek az időjárás miatt el kell hagyniuk otthonaikat.

Újabb hatalmas vihar Nagy-Britanniában: ezreknek kellett elhagyniuk otthonaikat 10

Újabb hatalmas vihar Nagy-Britanniában: ezreknek kellett elhagyniuk otthonaikat 11

A miniszterelnök kiemelte, hogy a jelenlegi Covid-szabályok lehetővé teszik az emberek számára, hogy vészhelyzet esetén elhagyják otthonukat, és kihangsúlyozta, hogy a kormány fel van készülve az ilyen extrém szituációkra is, mint például a járvány és egy esetleges áradás kombinációja.

Újabb hatalmas vihar Nagy-Britanniában: ezreknek kellett elhagyniuk otthonaikat 12

Újabb hatalmas vihar Nagy-Britanniában: ezreknek kellett elhagyniuk otthonaikat 13

Grahame Madge, a Met Office időjósa a Christoph vihart „meglehetősen lassan haladó rendszerként” jellemezte. A meteorológus azt is hozzátette: „Míg a déli területeken továbbra is az eső lesz a fő probléma, északon a hóval és jéggel is számolni kell.”       Forrás

Megosztás