A brit miniszterelnők szerint lehet, hogy még nyáron is Lockdown lesz Angliában 1

Nem kizárt, hogy Nagy-Britannia egész tavasszal, sőt még nyár elején is lockdown alatt maradhat, Boris Johnson, a brit miniszterelnök erre utalt egyik legutóbbi nyilatkozatában.

A brit miniszterelnők szerint lehet, hogy még nyáron is Lockdown lesz Angliában 3

A miniszterelnök azt válaszolta, hogy “még túl korai lenne megmondani”, amikor azzal a kérdéssel fordultak hozzá, hogy lehet-e végre enyhíteni a korlátozásokon tavasszal, vagy tovább fog tartani a lockdown. Mr. Johnson szerint “abszolút döntő fontosságú” betartani a jelenlegi korlátozásokat, “amely miatt vitathatatlanul nehéz néhány hét elé nézünk mindannyian”.

A tudósok szerint Angliában január első felében még mindig emelkedett a fertőzöttség szintje. A koronavírus terjedését nyomon követő tudósok elmondása szerint a vizsgálatok azt mutatják, hogy a legaggasztóbb adatok Londonban voltak.

Ezzel párhuzamosan Matt Hancock, az egészségügyi miniszter azt nyilatkozta, hogy az NHS percenként nagyjából 200 embert olt be jelenleg az országban a Covid-19 ellen. Hancock azt is hozzátette, hogy mostanra durván 4,6 millió ember kapott összesen ötmillió adag oltást, ami azt jelenti, hogy kb. 400 ezer ember már a második oltáson is túl van.

Az epidemiológusok becslése szerint az Egyesült Királyságban ha a legveszélyeztetettebb csoportok nagyjából 90%-át beoltják is, durván 1 millió ember még mindig kiszolgáltatott helyzetben lesz. A védelem hiánya e csoportban elégséges lehet egy harmadik hullám elindításához, ami még sok sok hónapra leterhelné az NHS-t, a szakértők állítása szerint. Többen emiatt azt javasolják a kormánynak, hogy május előtt semmiképp ne kezdjék el feloldani a korlátozásokat.

A járvány alakulásának összesen 44 különböző verzióját nézték meg egy szimuláció segítségével. Woolhouse professzor és csapata minden esetben megállapította, hogy az „összes korlátozás túl gyors feloldása” még a legveszélyeztetettebb csoportok beoltása után is elfogadhatatlanul nagy újabb hullámot indítana el. Matt Keeling, a Warwicki Egyetem populáció- és járványügyi professzora szerint “katasztrófához vezetne” ha minden korlátozást egyszerre szüntetne meg a kormány a tavasz folyamán.

Keeling professzor szerint még akkor is, ha az összes felnőtt oltása befejeződik – ami a jelenlegi kormányzati előrejelzések szerint valószínűleg ősszel lesz – továbbra is fennáll annak a veszélye, hogy a korlátozások enyhítése után a „járvány egy újabb hulláma indul el”.

Eközben a legfrissebb adatok szerint Nagy-Britanniában az elmúlt 24 órában a járványnak újabb 1820 áldozata volt. Emellett újabb 38,905 ember kapta el a vírust, bár az elmúlt 7 nap fertőzötteinek száma 80 ezerrel kevesebb, mint a megelőző hét nap alatt megfertőződötteké. A szigetországban így a koronavírusnak már több, mint 93 ezer áldozata van, amiből 8500-an csak az elmúlt 7 napban vesztették életüket.         Forrás

Megosztás