Újabb fejlemények a brit bevándorlási szabályok enyhítésével kapcsolatos terveket illetően - nagy a feszültség a színfalak mögött 1

A miniszterelnök állítólag félre akarja állítani Suella Braverman belügyminisztert, hogy lazíthassa a bevándorlási szabályokat Nagy-Britanniában, ami jól mutatja a kabinet megosztottságát a gazdaság felpörgetésének módját illetően.

Újabb fejlemények a brit bevándorlási szabályok enyhítésével kapcsolatos terveket illetően - nagy a feszültség a színfalak mögött 3

Liz Truss szeretne több vízumot kiosztani, hogy elérje a miniszterelnöki pozíciójának megmentéséhez szükséges gazdasági növekedést – de nyílt ellenállásba ütközik Ms Braverman személyében, aki keményvonalas Brexit-párti, és aki ragaszkodik ahhoz, hogy kemény korlátozásokra van szükség ami a bevándorlási rendszert illeti.

A The Independent most felfedte, hogy a hatalmas munkaerőhiány megszüntetése érdekében több külföldi munkavállalót szorgalmazó üzleti vezetőket arra ösztönözték, hogy hagyják figyelmen kívül a Belügyminisztériumot, és ehelyett más minisztériumoknál lobbizzanak az enyhébb szabályok bevezetése érdekében.

Az egyik vezető üzletember ezt mesélte: „Azt mondták nekünk, hogy ne a Belügyminisztériumhoz forduljunk, hanem mondjuk el az észrevételeinket Rees-Moggnak. Ez megdöbbentő. Úgy tűnik, a Downing Street máris megpróbálja megkerülni azt a belügyminisztert, akit csak egy hónapja neveztek ki.”

Tina McKenzie, a Kisvállalkozások Szövetségének politikai elnöke a The Independentnek ezt mondta: „A kisvállalkozásoknak közös gondolkodásra van szükségük a kormány irányából a bevándorlással kapcsolatban, hogy olyan új jogszabályokat hozzanak létre, amelyek segítik őket globális szinten a szakemberek megszerzésében, mivel széles körben elterjedt munkaerőhiánnyal küzdenek.”

A Braverman megkerülésére tett rendkívüli próbálkozás azután történt, hogy a belügyminiszter a kormányfő azon tervével szembeni jobboldali szerveződés vezetőjévé tette magát, amely a külföldről érkező munkavállalókra vonatkozó korlátozások enyhítésére irányulna. Ez a terv egy nagyobb csomag, a kormány által Növekedési Tervnek keresztelt tervezet része, amit a kormány a következő hetekben szeretne közzétenni.

A csomag kulcsfontosságú lesz a Költségvetési Felelősségi Hivatal meggyőzésében arról, hogy Kwasi Kwartengnek terve van a megugró adósság kezelésére – ami elengedhetetlen, hogy elkerülje a piac újabb összeomlását és az aggódó tory képviselők támadásait.

Ms Braverman azonban ellenáll a hiányszakmák listájának – a lazább bevándorlási szabályok hatálya alá tartozó ágazatok listájának – bővítésének.

Emellett az idénymunkások rendszerének nagy fellendítése lehetővé tenné, hogy akár 40 000 zöldség- és gyümölcsszedő akár hat hónapra is Nagy-Britanniába jöjjön. Braverman azonban azt mondta a tory konferencián, hogy vissza akar térni David Cameron azon céljához, hogy „tízezrekre” csökkentse a nettó éves migrációt.

A keményvonalas Brexiteer Európai Kutatócsoport korábbi elnöke azt mondta: “Az EU-ból való kilépés mellett kampányoltam, mert részben azt akartam, hogy csökkenjen a migráció.” Majd Hozzátette: „A kontroll most már a mi kezünkben van. Új vízumútvonalaink vannak, és jogunk van ellenőrizni, hogy kit akarunk az országba beengedni. Azt hiszem, el kellene kezdenünk gyakorolni ezt a hatalmat, és rendeltetésszerűen használni.”

Matthew Fell, a CBI fő politikai igazgatója szerint a kormánynak „az év végéig frissítenie kell a hiányszakmák listáját, hogy lehetővé tegye a gazdasági növekedést”.

„A Migrációs Tanácsadó Bizottságnak újra meg kellene vizsgálnia, hogy további szerepkörökkel egészítse ki a listát, ahol súlyos munkaerőhiány tapasztalható az egész munkaerőpiacon – ahogyan a felnőtt szociális ellátás esetében is tették” – mondta.

A kormány szóvivője nem volt hajlandó reagálni a miniszterelnök és a belügyminiszter közti összetűzés kérdését illetően, de azt mondta: „A közvélemény jogosan várja el tőlünk, hogy ellenőrizzük a bevándorlást, és biztosítsuk, hogy olyan rendszerünk legyen, amely az Egyesült Királyság érdekeit a legjobban szolgálja. Ezért van a pontalapú rendszerünk, hogy rendelkezzünk a gazdaságunk támogatásához és növekedéséhez szükséges szakképzett munkaerő felvételének lehetőségével.”    Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után