Új törvény a buszokon Nagy-Britanniában, ami sok vitához vezethet az utasok közt 1

Az olyan makacs utasokat, akik nem hajlandók arrébb menni a kerekesszékes helyről, amikor egy mozgássérült utas felszáll, azt „megszégyenítheti” a buszvezető azáltal, hogy arrébb tessékeli őket, és így addig az utazást is szüneteltetni kell – így döntött a bíróság.

busstop1

A mozgáskorlátozottak könnyebb közlekedéséért kampányolók kedden győzelmet arattak a Legfelsőbb Bíróságon, akik azt a határozatot hozták, hogy a busztársaságoknak többet kell tennie a kerekesszékes utasok jogaiért. Kimondták, hogy az, ha a buszvezető egyszerűen kéri a kerekesszékes hely szabadon hagyását, az nem elég, és az „ésszerűtlen” utasokat, akik nem hajlandóak elmozdulni, kényszeríteni kell rá ott helyben. A bírók szerint a Parlamentnek újra kellene gondolnia az esélyegyenlőségi törvényeket a döntés fényében.

A mozgáskorlátozottak könnyebb közlekedéséért kampányoló Doug Paulley vitte az ügyet egészen a Legfelsőbb Bíróságig, amikor egy buszmegállóban hagyták 2012 februárjában, mert egy anyuka egy alvó gyerekkel a babakocsijában visszautasította, hogy arrébb menjen és helyet biztosítson neki. Miután a nő ezt megtagadta, Paulley kénytelen volt megvárni a következő buszt, így lekéste a vonata csatlakozását, és végül a szüleivel tervezett ebédet. A férfi beperelte a FirstGroupot, a busz üzemeltetőjét, mert nem tartotta be a 2010-es Egyenlőségi Intézkedést azzal, hogy nem tette meg az „ésszerű intézkedéseket” azokért a mozgássérültekért, akik utazni szeretnének. Az ítéletében ma Lord Neuberger egyetértett abban, hogy a busztársaság eljárása nem tett eleget, hogy a kerekesszékes utasok jogait megvédje.

„Ahol a buszvezető elfogadja a nem mozgássérült utasok azon döntését, hogy nem szabadítják fel a kijelölt helyet, ott elfogadhatatlan, hogy a busztársaság ne vezesse be a szabályzatába, hogy ebben az esetben neki igenis kötelessége további lépéseket tenni az ügyért.” – mondta. „Kifejezetten akkor, ha a buszon van még olyan hely, ahova a nem-kerekesszékes utas át tud állni, nem látom okát, hogy a vezetőtől miért ne várják el, hogy az udvarias kérést alakítsa át akkor követelménnyé. Ha pedig ez sem működik, és a busz még időben is van, miért ne várakozhatna néhány percet, ezzel nyomást gyakorolva, vagy kellemetlen helyzetbe hozva az utast.”

A busztársaságoknak ezután országszerte újra kell értékelniük a szabályzatukat a kerekesszékes utasok szempontjából, biztosítva, hogy a vezetők nagyobb nyomást gyakorolnak a hely felszabadítása érdekében.

Paulley először 5500 font kompenzációban részesült a Leeds megyei bíróságon, akik szerint a FirstGroupnak ragaszkodnia kellett volna ahhoz, hogy az anya arrább menjen, vagy akár le is kellett volna szállíttatni. Azt is hozzátették, hogy a felirat, amely azt mondja hogy „kérjük, adja át ezt a helyet a kerekesszékes utasoknak, ha szükséges”, nem elég kényszerítő erejű.

A döntést azonban a fellebbviteli bíróság visszautasította, mondván hogy meg kell találni az egyensúlyt a mozgássérültek, és a sérülékeny utasok – amilyen az babakocsis anyuka – szükségletei között. A Legfelsőbb Bíróság úgy találta, hogy lehetnek olyan alakító körülmények, amik miatt indokolt lehet a hely átadásának elutasítása. Ezekben az esetekben Lord Neuberger szerint „ésszerűtlen” lenne a nyomás alkalmazása. Hozzátette azt is, hogy „nem lelkes” azzal kapcsolatban, hogy a feliratok a buszokon megváltozzanak arra, hogy a hely átadása a kerekesszékes utasoknak „kényszeríthető”. Ezen felül a Legfelsőbb Bíróság azt is elutasította, hogy visszavegyék a mr Paulley-nak odaítélt kompenzációt.

Penny Mordaunt, munka, -és egészségügyi, valamint a mozgássérültek jogaiért felelős miniszter azt mondta: „Ez egy nagyon fontos és örömmel fogadott ítélet a Legfelsőbb Bíróságtól. Felismerték a közlekedés szolgáltatók felelősségét arra, hogy biztosítják a mozgássérültek utazásának zavartalan lehetőségét. Egyértelmű, hogy ne csak a kerekesszékes utason múljon a hely felszabadítása, hanem a közlekedést biztosító vállalaton is. Az, hogy a mozgássérültek szabadon és akadály nélkül tudjanak közlekedni, elengedhetetlen ahhoz, hogy önállóan élhessenek, és ez óriási lépés efelé.”       Forrás: Standard   Hirdetőinknek: info@hungliaonline.com

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után